Shutterstock

Achtergrond Wijn

Druivenoogst valt kleiner uit, minder wijn voorzien

23 September 2021 - Kimberly Bakker

De verwachting is dat de wijndruivenoogst kleiner uitvalt dan in voorgaande jaren, zowel in België als Nederland is dat het geval. De slechte weersomstandigheden van afgelopen seizoen liggen hieraan ten grondslag. Het leidt er uiteindelijk toe dat er minder flessen wijn geproduceerd zullen worden. De kwaliteit daarentegen is nog altijd goed. Mousserende wijnen profiteren zelfs van de late en moeilijkere rijping.

In de Belgische provincie Limburg is de oogst van de eerste wijndruiven gestart, te beginnen met (voor de meesten) het ras 'Solaris'. De verwachting is dat de oogst bij onze zuiderburen 33% tot 50% kleiner zal zijn dan in voorgaande jaren. Ook in Nederland wordt voorzichtig gestart met de oogst. "Wij zijn gisteren (woensdag 22 september) begonnen, onder meer met het ras 'Frühburgunder'. Duidelijk is al wel dat de oogst minder groot is dan afgelopen jaar", vertelt John Cox van wijndomein Domaine Salamander. Bij Wijngoed Fromberg zijn ze nog niet begonnen, maar is ook al zichtbaar dat de oogst kleiner uitpakt. "Hoeveel durf ik niet te zeggen, maar dat het kleiner is, is zeker", aldus Carmen Soomers-Wiertz. De start van de oogst van de gangbare druivensoorten, zoals Chardonnay, Johanniter, Pinot noir en Souvignier gris, begint komende maand.

Slechte weersomstandigheden
Dat nu al zeker is dat de wijndruivenoogst kleiner uitkomt, heeft volledig te maken met de wisselvallige – en daardoor uitdagende – weersomstandigheden. "Bij ons heeft vooral de overvloedige regen voor een opbrengstverlaging gezorgd", meldt Cox. Andere wijnboeren in het zuiden van ons land en het noorden van België hebben dit seizoen juist geleden onder de vorst, te veel of juist te weinig zon of de hagel. De natte periode creëerde ideale omstandigheden voor schimmelvorming en/of valse meeldauw. Bij onze zuiderburen heeft vaste meeldauw op sommige percelen zelfs voor meer dan 50% schade gezorgd. Noodgedwongen zijn zij daarom eerder begonnen met oogsten.

Uiteraard heeft de lagere productie van wijndruiven tot gevolg dat er minder flessen wijn op de markt zullen komen. "Dat is logisch. De meeste wijnboeren importeren namelijk geen druiven om zodoende het gat op te vullen", vertelt Cox. Bij Fromberg bevestigen ze dat. "Importeren is echt not done." In Vlaanderen werd afgelopen jaar 850.000 liter wijn geproduceerd. Dat was een groei van bijna 100.000 liter met een jaar eerder. De verwachting is dat die niveaus dit jaar niet behaald worden. Overigens heeft de lagere productie geen effect op de kwaliteit. "We hebben de laatste weken mooi weer gehad. Dat is positief voor de kwaliteit", aldus Cox. Tegelijkertijd wordt door de late en moeilijkere rijping een topjaar verwacht voor mousserende wijnen.

Stijgende alcoholconsumptie
De lagere wijnproductie komt wel in een tijd waarin de consumptie van alcoholische dranken stijgt. Onderzoeksbureau IWSR verwacht door dit jaar een plus van 2,9% in de consumptie. Over twee jaar zou de consumptie van alcoholische dranken terugkeren op het niveau van voor de coronapandemie. Op de lagere periode, in de periode tussen 2021 en 2025, wordt gerekend met een plus van 1,5%. Met name voor de zogenaamde 'ready-to-drink-verpakkingen' is komende jaren een plus te verwachten (+10,2%).  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden