De vleeskuikenprijs beweegt op een hoog niveau. Dankzij het versoepelen van de coronamaatregelen neemt de consumptie weer toe, terwijl de productie in Europa het op hetzelfde moment laat afweten.
De gemiddelde vleeskuikenprijs in Europa noteert de laatste weken rond de €2 per kilo. Dit is zo'n 7% hoger dan een jaar geleden en tevens ruim boven het langjarig gemiddelde. In de zomermaanden liepen de prijzen zelfs even op tot bijna €2,10 per kilo. Voor vleeskuikenhouders zijn dit goede prijzen, ware het niet dat de voerkosten momenteel de marges drukken.
Met name in het tweede kwartaal zijn de prijzen opgelopen. Begin dit jaar - en ook in 2020 - stonden de prijzen in Europa flink onder druk. Dit als gevolg van een productietoename in Oost-Europa, waar nieuwe slachterijen en vleeskuikenbedrijven in de afgelopen jaren als paddenstoelen de lucht in schoten.
Marktomstandigheden flink verbeterd
Dat de marktomstandigheden voor pluimveevlees in Europa dit jaar zijn verbeterd, heeft twee redenen. Dit is allereerst te danken aan het 'einde' van de coronacrisis. Nu restaurants weer open zijn en de sportwedstrijden doorgaan, worden weer meer kipproducten geconsumeerd. Daarbij kent de Europese productie van pluimveevlees een dip door hoog pathogene vogelgriepuitbraken in Polen. Hier zijn afgelopen maanden veel bedrijven geruimd. Niet alleen vleeskuikens, maar ook bedrijven met moederdieren. Dit zet een rem op de productie.
Wanneer we inzoomen op de Europese pluimveevleesproductie in de eerste helft van dit jaar, dan komt een productiedaling van 5% aan het licht, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. In Polen daalde de productie met 8,6%. In Nederland daalde de productie zelfs met ruim 15%. Deze harde daling in ons land komt deels door stoppers en deels door de overgang naar hogere welzijnseisen (Beter Leven één ster). Hierdoor mogen er minder dieren per vierkante meter gehouden worden en dat raakt de productie.
Onzekere vooruitzichten
De Europese Unie kent een zelfvoorzieningsgraad van 113% en is dus sterk afhankelijk van de afzetmogelijkheden op de wereldmarkt. Of de pluimveeprijzen hoog blijven, is lastig in te schatten. De wereldmarkt is grillig, zo geven insiders aan. Veel zal afhangen van de afzetmogelijkheden in China. Nu daar de varkensstapel ondertussen weer is hersteld na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest is het aannemelijk dat dit ten koste gaat van de consumptie van pluimveevlees.