Shutterstock

Analyse Eieren

Corona kan onderkant eiermarkt verstoren

26 November 2021 - Wouter Baan

De eierprijzen bewegen half november bijna niet. De markt is in balans, hoewel de uitbraken van vogelgriep op de achtergrond wel voor onrust zorgen. Ook de verdere aanscherping van de coronamaatregelen is een punt van zorg, met name voor kooi-eieren. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een sterk herstel in het najaar, zijn de eierprijzen afgevlakt. Afgelopen weken vertrekken de noteringen bijna geen spier. De Amsterdamse index (scharrel bruin categorie m) beweegt al drie weken stabiel €7,90 per 100 eieren. De eierprijzen in deze categorie staan boven het niveau van vorig jaar, maar onder het niveau die in de jaren daarvoor werden gerealiseerd.

Met hoge voer- en energieprijzen zijn het voor pluimveehouders uitdagende tijden, zeker voor degenen die participeren in uitloopconcepten. Zij zagen hun premie verdampen door uitloopverboden, vanwege het oplaaiende vogelgriepvirus. De kooieieren zijn wel relatief hoog geprijsd en schuren kort onder de grens van €1 per kilo. Deze categorie profiteert van een krap aanbod op de Europese markt, als gevolg van de vogelgriepuitbraken eerder dit jaar. Dit heeft tot productie-uitval in Polen geleid. 

Corona bedreigt onderkant eiermarkt 
Handelaren omschrijven de markt als stabiel; vraag en aanbod zijn in balans. De exportvraag vanuit Duitsland is lauwtjes. Er is weinig zicht op noemenswaardige prijsstijgingen. Temeer nu de maatregelen omtrent het coronavirus waarschijnlijk verder worden aangescherpt. Een milde lockdown dreigt een harde lockdown te worden. Wanneer dat een feit is, zal dit met name resulteren in vraaguitval in de onderkant van de markt (kooi-eieren). Dit omdat deze eieren veelal in de foodservicekanalen geconsumeerd worden. Ook in exportmarkt Duitsland dreigt een lockdown. 

Naast de coronacrisis, houden de uitbraken van vogelgriep de gemoederen bezig. In Nederland zijn een aantal bedrijven besmet en geruimd. Ook in de Poolse pluimveehouderij worden uitbraken gemeld. Hoewel de uitbraken in zekere zin ingecalculeerd zijn, zorgt het toch voor spanning in de markt. In aanloop naar de Kerst zal de vraag naar eieren toenemen, mogelijk zit er hierdoor nog een kleine prijsstijging in het verschiet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden