De prijzen voor melkpoeder zijn de afgelopen maanden hard opgelopen, maar de rek lijkt nu door diverse redenen uit de markt. Voor de oorzaak daarvan moeten we onder meer in China zijn.
De markt voor melkpoeder profiteerde afgelopen tijd van een onbalans tussen vraag en aanbod. Terwijl de exportvraag goed was, liep het aanbod terug door een fors lagere melkaanvoer in Noordwest-Europa. De markt van magere melkpoeder kreeg eind november nog wel steun van de Algerijnse inkooptender Onil, hoewel de in te vullen volumes wel wat tegen vielen, zo geven marktinsiders aan.
Markt vlakt af
De DCA-notering voor magere melkpoeder is ondertussen opgelopen tot €3.195 per ton. De verwachting is dat de markt zo'n beetje aan de top zit. Dit geldt ook voor volle melkpoeder, dat tegen de €4.000 per ton schuurt, maar daar waarschijnlijk niet doorheen breekt. De afvlakkende marktverwachting is gebaseerd op een aantal argumenten.
Ondertussen nadert 2022 met rasse schreden en in het eerste kwartaal is de zuivelmarkt doorgaans zwak. Daarbij zijn er signalen dat de Chinese vraag naar melkpoeders is teruggevallen, dit wijzen althans de importcijfers over de maand oktober uit. De cijfers bevestigen de verwachting dat China over de tweede helft van 2021 de importvolumes zou afschalen. Dit omdat de strategische voedselreserves naar verluidt tot de streefniveaus zijn aangevuld.
Slechte perspectieven voor afzet babymelkpoeder
Voor de export van babymelkpoeder zijn er slechte perspectieven. Vorige maand daalde het importcijfer met 21% tot zo'n 20.000 ton. Over het hele jaar bekeken ligt de afzet 25% lager op 217.000 ton. De daling is een logisch gevolg van het lage Chinese geboortecijfer. Dat is in 2020 tot een historisch dieptepunt gezakt, blijkt uit cijfers van het Chinese nationale bureau voor statistiek. Vorig jaar registreerde China 8,52 geboorten per 1.000 personen, een duidelijke daling ten opzichte van de 10,41 in 2019 en het laagste cijfer sinds de stichting van de Volksrepubliek China in 1949.