De notering voor haver op de CBoT in Chicago is de afgelopen twee weken licht gedaald. Dat is enigszins opvallend, want de verwachte opbrengst bij topproducent Canada ligt nog steeds 43% onder het niveau van voorgaande jaren. Waar komt deze daling precies vandaan?
Het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten (USDA) heeft al meermaals bekendgemaakt dat Canada een flinke opbrengstderving van haver tegemoet ziet. Dit door extreme droogte in het westen van het land. Vorige maand werd voor 's werelds grootste haverproducent gerekend met een oogst van 2,3 miljoen ton, het laagste niveau in heel lange tijd. Die prognose is inmiddels iets omhoog bijgesteld, tot 2,6 miljoen ton. Een verschil van alsnog 43% vergeleken met voorgaande jaren. Het is dan ook enigszins opvallend dat de notering op de CBoT in Chicago een dalende beweging maakt. Vrijdag 3 december sloot de koers op $45,65 per kilo. Een negatief verschil van 4,4% ten opzichte van een week eerder en een afname van 6,1% in vergelijking met een maand geleden.
Die afname heeft onder meer te maken met de omikronvariant van het coronavirus, stellen insiders. Met name in de markt voor contracten speelt dat een rol. "De contractprijzen stonden lange tijd hoger dan de fysieke prijzen", zo licht Gert Jan Bonestroo, vestigingsmanager bij Poldergraan, toe. "Die twee trekken nu weer naar elkaar toe. In de fysieke markt is afgelopen weken niet veel veranderd." Wat ook meespeelt, is dat de transportkosten aan hun herstel zijn begonnen. "Er zit meer water in de rivieren en de schepen worden weer volledig vol geladen. Al met al beweegt de markt voor haver zodoende mee met het gehele (iets ontspannenere) sentiment op de granenmarkt."
Hoge telersprijs in Nederland
De telersprijs voor haver komt in Nederland uit rond de €230 per ton. Geen slechte prijs. "De prijs is afgelopen maanden flink opgeklommen", vertelt Bonestroo. Een paar maanden terug werd minder dan €70 per ton uitbetaald. Die hoge prijs voor telers in Nederland zal op korte termijn niet veranderen. "Normaal zie je dat een hoge prijs leidt tot een stijging in het areaal, maar in Nederland kan het areaal van haver amper uitgebreid worden", verklaart Hindrik Jan Boven, product manager bij Wiersum Plantbreeding. "Wat hier wel geteeld wordt, is daarnaast bijna allemaal biologisch. En ander groot deel wordt geteeld voor gebruik als groenbemester."
Het feit dat haverdrankproducent Oatly een fabriek in het Zeeuwse Vlissingen bouwt, kan vertekenend zijn, stellen insiders. "Die staat daar niet om Nederlandse haver toe te passen. Die staat juist dáár met een heel andere reden. De meeste haver komt elders vandaan. Denk daarbij aan de Scandinavische landen. De route richting Vlissingen is een gunstige", aldus Boven.