Shutterstock

Analyse Koffie

Koffie beweegt stabiel op zeer hoog niveau

15 December 2021 - Kimberly Bakker

De notering voor zowel Arabica-koffiebonen als Robusta-koffiebonen lijkt het ‘nieuwe normaal’ te hebben gevonden. Afgelopen week bleven de noteringen vrij stabiel, maar dan wel op een zeer hoog niveau. En terwijl de ene analist verwacht dat de prijs na de feestdagen kan dalen, ziet de ander dat nog niet gebeuren. Daarmee blijft de koffiemarkt een onzekere markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koffieprijzen bereikten eind november het hoogste niveau in tien jaar tijd. Een piek in de vraag, de krapte in de scheepvaart en de vorstschade in Brazilië liggen ten grondslag aan de forse stijgingen van de noteringen voor Robusta en Arabica. Koffiebonen laten dit jaar zelfs de grootste prijsstijging zien van alle grondstoffen. Arabica-bonen zijn sinds het begin van het jaar met bijna 90% gestegen en Robusta nam zo'n 76%% in prijs toe. Niet vreemd, want de markt moest dit jaar rekening houden met een tekort van 5,2 miljoen zakken, stelde Rabobank in een eerdere analyse. Paniekaankopen waren het gevolg.

Op dit moment lijkt koffie het 'nieuwe normaal' gevonden te hebben. Afgelopen week waren de noteringen redelijk stabiel, maar dan wel op een zeer hoog niveau. De notering voor Arabica op de Intercontinental Exchange (ICE) sloot dinsdag 14 december op $5,23 per kilo, ofwel €4,63 per kilo. Dat is een min van 3% vergeleken met een week eerder; toen stond de notering op $5,38 per kilo. Voor Robusta werd dinsdag 14 december $2,41 per kilo betaald, ofwel €2,13 per kilo. Een week eerder was dat $2,39 per kilo. Lagere exportcijfers (-2,3% tot 1,4 miljoen ton) vanuit Vietnam, de grootste producent van Robusta-koffiebonen, zijn de reden voor die minimale stijging.

Honduras als opkomende markt
Die paniekaankopen waarover Rabobank sprak, kunnen volgens de bank na de kerst stoppen, al zijn andere analisten daar nog niet zo zeker van. De onzekerheden rondom de koffiebonenoogst in Brazilië – als gevolg van zowel vorst als extreme droogte – zijn daar de reden toe. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties stelt dat de combinatie van arbeidstekorten, een piek in de consumentenvraag en onvoorspelbaar weer weleens reden kunnen zijn voor nóg hogere prijzen. De huidige trend zal volgens de organisatie in ieder geval niet snel wijzigen.

En niet alleen Vietnam toont lagere exportcijfers, ook topproducent Brazilië levert flink in. Exporteur Cecafe meldt dat de overzeese verkoop van Arabica-koffiebonen op dit moment 41,5% lager ligt dan vorig jaar, op 2,4 miljoen zakken. Cijfers van het ministerie van Buitenlandse Handel spreken voor december over een export van 560.580 zakken van 60 kilo, met een omzet van $114,6 miljoen. Het daggemiddelde ligt voor december wel hoger dan één maand eerder. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de positievere berichten over de weersomstandigheden in Brazilië. In het land wordt een productie verwacht van 49 miljoen zakken, wat beter is dan verwacht. Maar het is zeer weinig in vergelijking tot de 'normale' jaren, waarin gemiddeld 73 miljoen zakken werden geproduceerd.

Dat de notering voor Arabica niet nog verder sky high gaat, komt deels doordat het wereldwijde aanbod groter kan zijn dan gedacht. Honduras speelt daar een grote rol in. Over de afgelopen jaren is de koffieproductie in dat land in rap tempo toegenomen. Honduras produceert inmiddels gemiddeld 8,95 miljoen zakken per jaar. Daarmee daagt het Ethiopië – de vijfde grootste producent van de wereld – uit. Dat land kwam vorig seizoen uit op een productie van 9,5 miljoen zakken. In seizoen 2016/2017 en seizoen 2017/2018 lag de productie in Honduras zelfs al boven het niveau van Ethiopië. Het land is al de grootste producent én exporteur van Noord- en Midden-Amerika. Dit biedt de markt hoop op een iets ruimere voorraad.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden