De markt voor cacao heeft eind deze week nog een grote verrassing voor de kiezen gekregen. Tegen alle verwachtingen in is de cacaovermaling in Noord-Amerika gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dit terwijl analisten rekenden met een stijging van 3% tot 4%. In de Europese Unie en Azië is de vraag naar cacao wel goed. Wat doet dit met de notering van cacao op de Intercontinental Exchange?
Deze week stond de markt voor cacao in het teken van nieuwe cijfers over de cacaovermaling. Azië nam het voortouw en publiceerde de cijfers al aan het begin van de week. En die waren goed. Vorig jaar is in totaal 877.002 ton vermalen, wat 5,63% meer is dan een jaar eerder én een record. Voor de coronapandemie lag de cacaovermaling in Azië op 876.331 ton. Dit benadrukt volgens analisten de robuustheid van de Aziatische markt. De cacaomalingscijfers over het vierde kwartaal lagen zelfs bijna 10% hoger dan in het derde kwartaal. De sterke groei was mogelijk door een verbetering van de coronasituatie in Azië.
De Europese Unie volgt een paar dagen later met eveneens goede resultaten. Uit de cijfers van de European Cocoa Association blijkt dat de cacaovermaling in het vierde kwartaal is uitgekomen op 365.826 ton, een stijging van 6,3% in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. In Duitsland was zelfs een plus zichtbaar van 8,8%. Het jaarresultaat voor de Europese Unie komt uit op 1,45 miljoen ton. Dat is, net zoals in Azië, een recordniveau. Eén jaar eerder kwam de totale cacaovermaling uit op 1,37 miljoen ton en vóór de coronapandemie werd 1,43 miljoen ton cacao vermalen.
Noord-Amerikaanse cijfers vallen tegen
Op dit moment stond de notering voor cacao op de Intercontinental Exchange op een niveau van $2.408 per ton. Dat was één week daarvoor nog $2.332 per ton. En een verdere stijging lag in het verschiet, want analisten rekenden voor de Noord-Amerikaanse cacaovermaling op een plus van 3% tot 4%. Donderdag 20 januari pakte echter anders uit. De cijfers van de National Confectioners Associations communiceren een cacaovermaling van 116.613 ton. Dat is 1,2% minder dan dezelfde periode een maand eerder.
De reden van de daling is niet bekendgemaakt, maar insiders vermoeden dat dit samenhangt met het feit dat er één plantage minder gerapporteerd heeft aan de vereniging. Het jaarresultaat tempert de kwartaalafname wel iets. Over heel het jaar komt de Noord-Amerikaanse cacaovermaling namelijk uit op 481.688 ton. Dat is meer dan één jaar eerder; toen lag de cacaovermaling op 462.674 ton. Hoe dan ook was het niet voldoende om een daling van de notering tegen te gaan. Donderdag 20 januari sloot de notering op $2.395 per ton.