Shutterstock

Analyse Palmolie

Rusland en Oekraïne duwen prijs palmolie omhoog

23 Februari 2022 - Kimberly Bakker

De ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne zorgen voor onzekerheid op de markt. De belangrijkste graannoteringen zitten al in de lift en ook Brent-olie wordt in rap tempo duurder. Deze factoren zorgen ervoor dat de prijs van palmolie record na record verbreekt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne stuwt de noteringen in sneltreinvaart omhoog. Zo is de notering voor Brent-olie deze week al met ruim $2 dollar gestegen, tot $97,72 per vat. Dat is het hoogste niveau in zeven jaar tijd. Nu de prijzen voor ruwe olie stijgen, worden tropische oliën weer aantrekkelijker voor de productie van biodiesel. De spanningen leiden echter tot zorgen over de leveringen van zonnebloemolie en koolzaadolie uit het Zwarte Zeegebied. Die twee grondstoffen zijn, samen met sojaolie, de belangrijkste concurrenten van palmolie.

Met andere woorden: handelaren switchen massaal naar palmolie, dit product is immers nog leverbaar. De export van Maleisische palmolie steeg van 1 tot 20 februari met 30,5% ten opzichte van dezelfde periode in januari. De voorraden van palmolie zijn echter beperkt. Donderdag 10 februari presenteerde de Malaysian Palm Oil Board de meest recente voorraadcijfers. Die liggen rond de 1,55 miljoen ton, wat 3,8% lager is dan één maand eerder. De productie daarentegen lag afgelopen maand ook 13,5% lager.

Combineren we de lage voorraadcijfers met de hoge én oplopende vraag, dan kom je wederom uit op een recordprijs. De Mdex-notering steeg maandag 21 februari naar 6.178 Maleise ringgit per ton. De grens van 6.000 Maleise ringgit per ton is hiermee voor het eerst in de geschiedenis doorbroken. De huidige notering is omgerekend – bij de huidige wisselkoers - $1.476 per ton of €1.300 per ton. Nu de spanningen tussen de twee Oost-Europese landen verder oplopen, is de verwachting dat het einde van de prijsstijgingen nog niet in zicht is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden