De onrust in Oekraïne lijkt ertoe te leiden dat de exportstroom van pluimveevlees vanuit het land naar de Europese Unie acuut opdroogt. Dat beeld komt naar voren uit navraag bij partijen in de sector. Een stijgend effect op de prijzen voor pluimveevlees wordt niet uitgesloten.
Oekraïne is een grote pluimveevleesproducent, de nummer zeven van de wereld, en Nederlandse importeurs hebben al jarenlang een sterke relatie met Oekraïense exporteurs. Het land exporteerde vorig jaar iedere maand zo'n 35.000 ton, waarvan gemiddeld genomen tussen de 8.000 ton en 9.000 ton naar landen in de Europese Unie. Van die hoeveelheid heeft Nederland tussen de 4.000 ton en 7.000 ton per maand afgenomen. Daarmee behoort Oekraïne, na Brazilië en Thailand behoort, tot de belangrijkste leveranciers van ons pluimveevlees.
Geen contact meer met handelsrelaties
Navraag bij importeurs van Oekraïense pluimveeproducten leert dat sinds deze week nauwelijks contact met de leveranciers mogelijk is. Ook transport over de grens kan op dit moment niet meer plaatsvinden. Wekelijks komt er via diverse handelspartijen een behoorlijke stroom aan pluimveevlees ons land binnen. Aangezien de voorraden niet groot zijn, moeten afnemers op korte termijn zoeken naar andere leveranciers. Handelaren vragen daarom waarschijnlijk extra aanbod uit eigen land en Brazilië en Thailand. In eigen regio is het aanbod, onder andere vanwege vogelgriep, echter niet heel groot.
Ook voor langere termijn zijn partijen pessimistisch gestemd. "Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat als Oekraïne onderdeel wordt van Rusland de import hervat kan worden", zo meldt een importeur. Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vereniging voor de Pluimveeverwerkende Industrie bevestigt deze onzekerheid: "We hebben handelsafspraken met Oekraïne over de import van pluimveevlees. Het is op dit moment onzeker hoe de toekomst van Oekraïne er uit gaat zien. Wordt het land onderdeel van Rusland, dan lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat import mogelijk is."
Invloed op prijs is aannemelijk
Oplaat sluit niet uit dat de oorlogssituatie leidt tot stijgende prijzen: "Een prijseffect is niet uit te sluiten. Het gaat immers om een behoorlijk volume. We hebben in het verleden ook lang een negatief prijseffect gezien, toen er veel goedkopere kip uit die regio onze kant op kwam. Het stilvallen van die stroom kan nu andersom mogelijk zorgen voor stijgende prijzen." Een gelijk geluid klinkt ook bij importeurs van pluimveevlees.
Wat de daadwerkelijke impact van de oorlog in Oekraïne op de handel (en daarmee de prijsvorming) van pluimveevlees gaat hebben zal de komende tijd moeten blijken.