Shutterstock

Analyse Melkpoeder

Oorlog raakt indirect ook de melkpoedermarkt

2 Maart 2022 - Wouter Baan

De melkpoedermarkt in Europa vlakte de afgelopen weken af, maar nu zijn er toch weer signalen die wijzen op een verdere prijsstijging. Eén daarvan is de forse stijging van de Global Dairy Trade. Daarbij heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de achtergrond mogelijk ook een prijsopdrijvende rol.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt is bezig aan de langste prijsrally in de recente geschiedenis. Dat is ondertussen geen nieuws meer. De vraag is of de stijgingen stoppen, of stoïcijns blijven doorgaan. Dit geeft in de markt hoofdbrekens. Vorige week leek de prijsrally ten einde, onder meer de weipoederprijzen deden toen een stapje terug.

Verrassende GDT
De markt van melkpoeder krijgt nu mogelijk toch een verrassende wending. Tijdens de veiling van de Global Dairy Trade van deze week noteerde melkpoeder verrassend fors hoger. Magere melkpoeder steeg met 4,7% tot $4,481 per ton en volle melkpoeder met 5,7% tot $4,757 per ton. Bestaande records sneuvelden. Dit bevestigt dat er wereldwijd nog altijd veel vraag is, ondanks dat de hoge melkpoederprijzen voor importeurs een struikelblok vormen.

Ook in de Verenigde Staten trekken prijzen voor melkpoeder verder aan. Of de Europese markt gaat reageren, zal de komende dagen moeten blijken. Handelaren en producenten beschrijven de voorraden nog steeds als extreem krap en dat geeft veel steun.

Snel stijgende olieprijs
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft niet direct impact op de markt van melkpoeder. Naar Rusland wordt sinds 2014 namelijk geen pallet meer geëxporteerd en Oekraïne speelt een geïsoleerde rol op de zuivelmarkt. De oorlog heeft indirect echter wel impact. De olieprijs schiet door het dak en is de grens van $100 per vat gepasseerd. Veel olieproducerende landen – als Algerije, Nigeria, en Saoedi Arabië – zijn grote afnemers van Europese melkpoeder.

Het verleden wijst uit dat de melkpoederprijzen meebewegen met de olieprijs. Naarmate de olieprijs stijgt, neemt de koopkracht van deze landen toe en vormen de hoge melkpoederprijzen wellicht toch een minder groot struikelblok. Bovendien kan de oorlog ook een incentive geven om de voedselreserves wat op te schroeven. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden