Rusland en Oekraïne zijn gezamenlijk goed voor 19% van de maïsexport en 29% van de tarwe-export. Nu die grondstoffen dreigen weg te vallen, zijn Chinese veevoerbedrijven op zoek naar alternatieven. Zij wijken daarbij af naar gebroken rijst. De ‘agressieve’ vraag stuwt de notering van rijst naar het hoogste punt sinds de zomer van 2020.
Volgens analisten is de vraag naar breukrijst vanuit China momenteel ongewoon groot. Daarbij worden vooral handelaren in India en Pakistan benaderd. In dat laatstgenoemde land gaan inmiddels zelfs geluiden dat molens padie (de Surinaamse rijst) alleen verwerken om breukrijst te kunnen extraheren. Doorgaans wordt breukrijst namelijk als bijproduct beschouwd. Andere fabrieken in het land kiezen er op dit moment voor om koprijst te breken, om zodoende te kunnen voldoen aan de gigantische vraag naar breukrijst. Voor veel kopers zijn de hoge transportkosten nog wel een uitdaging, daarom wordt ook in het binnenland meer handel in breukrijst gezien.
De reden voor de stijgende vraag is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De veevoerindustrie in de Aziatische grootmacht vreest – als gevolg van de oorlog – voor een tekort in het aanbod van maïs en tarwe. En dat zou de heropbouw van de varkensstapel in het land ernstig kunnen vertragen. Er wordt dus actief gezocht naar alternatieven, waarvan breukrijst er één lijkt te zijn. Als gevolg van de agressieve vraag uit China is de CBoT-notering voor rijst gestegen. Vrijdagochtend 4 maart opende de koers op 16,49 cents per bushel. Dat is het hoogste niveau sinds de zomer van 2020. Een gestegen vraag naar breukrijst gaat vaak ook iets ten koste van de productie van rijst voor menselijke consumptie.
Nóg meer uitdagingen
Maar er zijn nog meer uitdagingen in de rijstmarkt die prijsverhogend werken. Door de Russische invasie in Oekraïne op donderdag 24 februari kunnen meerdere containers met basmatirijst niet verscheept worden. Volgens het management van Arvinderpal Singh, een van de grote rijstexporteurs, kwamen zes containers van hen in Oekraïne aan op het moment dat de oorlog uitbrak. Nog eens zes containers zijn volgens het bedrijf inmiddels omgeleid naar andere havens. Dit levert flinke vertraging op in de handelsstromen.
Ook is Rusland een van 's werelds grootste leveranciers van meststoffen en aanverwante grondstoffen, zoals aardgas, kalium en ammoniak. Problemen in de aanvoer van kunstmest kunnen doorwerken in de rijstmarkt; vooral landen als Bangladesh kopen grote hoeveelheden kunstmest uit het Zwarte Zee-gebied. "Hogere kosten – omdat kunstmest elders ingekocht moet worden en het tekort eraan – leiden tot minder gebruik van kunstmest, wat resulteert in lagere opbrengsten voor een gewas als rijst", luidt het onder analisten.