De spotmarkt voor rauwe melk laat zich deze week niet van de wijs brengen door een grotere beschikbaarheid van product. Daarmee reageert de markt anders dan vorige week. De prijzen stabiliseren en trekken zelfs iets aan.
Het beeld is enigszins gemengd. In Nederland bleef de spotmelkprijs deze week eigenlijk gelijk aan vorige week, maar toen zakte de DCA-spotmelknotering flink. Dat is ditmaal niet het geval. In Duitsland herstelde de spotmelkprijs zich zelfs weer iets.
Dit gebeurde tegen de achtergrond van berichten over een grotere beschikbaarheid van rauwe melk. Vooral uit Frankrijk. Deze relatief goedkopere melk kan wel naar Noord-Duitsland en Nederland, maar niet naar Zuid-Duitsland. In die laatste regio wordt namelijk uitsluitend Vlog-melk gevraagd en aan dat criterium voldoet de Franse melk niet.
Melkaanvoer seizoensmatig omhoog
Het neemt niet weg dat het aanbod van Franse melk op het oog geen merkbare invloed heeft op de spotprijzen verder naar het noorden. Terwijl de melkaanvoer daar seizoensmatig ook toeneemt (maar toch ook iets achterblijft bij vorig jaar).
Hetzelfde speelt met een extra aanbod van room en magere melkconcentraat vanuit Polen en de Baltische landen. Daar moeten sommige verwerkers hun productstroom omleiden vanwege de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland. Meer product komt dus de Midden-Europese/Duitse markt op. De krapte op de markt hier (en mogelijk ook de aanvullende producteisen) zijn evenwel zodanig dat het de prijsvorming hier niet negatief beïnvloedt.
Opmerkelijk genoeg lijkt het sentiment op de vloeibare zuivelmarkt, ondanks de positieve grondtoon, toch iets rustiger dan op de boter- en poedermarkt. De aarzeling van vorige week, die er was na het begin van de oorlog in Oekraïne, heeft plaatsgemaakt voor extra spanning, waardoor productprijzen verder omhoog gaan.