Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Granenmarkt omhoog ondanks sussende raming

8 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) voorziet geen grote verschuivingen in de vraag en aanbod op de granenmarkt. De vanavond (vrijdag 8 april) gepubliceerde gegevens in het Wasde-rapport liggen dan ook redelijk in lijn wat de handel verwachte. Dat betekent alleen niet dat analisten er ook vanuit gaan dat het USDA het bij het rechte eind heeft.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de tarwebalans rekent het Wasde-rapport met een groter aanbod, een grotere consumptie en een kleinere eindvoorraad. De beginvoorraad van Pakistan, Brazilië en Saoedi Arabië zijn naar boven bijgesteld. Voor Pakistan en Argentinië wordt met een grotere oogst gerekend voor het seizoen 2021/2022. Dat maakt de lagere productie in de EU meer dan goed. Het wereldverbruik van tarwe wordt 3,8 miljoen ton hoger geraamd op 791,1 miljoen ton. Het hogere verbruik komt grotendeels voorrekening van India.

De hoeveelheid tarwe die over de wereldmarkt wordt verhandeld, is geschat op 200,1 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton minder dan in de maart prognose van het Wasde-rapport. De EU, Oekraïne en de VS exporteren minder. Voor de EU wordt zelfs geraamd dat er 3,5 miljoen ton minder wordt uitgevoerd. Dat kan het totaal aan het einde van dit seizoen brengen op 34 miljoen ton. De Russische export loopt juist beter dan waar het USDA eerder vanuit ging, vooral geholpen door een concurrerende prijs op de wereldmarkt. De eindvoorraad is met 3,1 miljoen ton verlaagd naar 278,4 miljoen ton. Dat is het laagste niveau in vijf jaar. Voor maïs en soja komt de eindvoorraad dit seizoen uit op 305,5 miljoen en 89,6 miljoen ton. De eindvoorraad maïs komt daarmee 4,5 miljoen ton hoger uit dan in de maart editie en soja 400.000 ton lager.

Kritische noot
Verschillende analisten plaatsen enkele vraagtekens bij de cijfers van het USDA. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de droogte in Zuid-Amerika zijn volgens hen onvoldoende meegewogen in de balans. Dat wordt in zekere zin bevestigd door de prijsbewegingen op de CBoT. Tarwe staat vrijdagavond 3% in de plus, soja 2,5% en maïs is ruim 1% gestegen. Er ligt een solide fundament in de markt en door het volatiele karakter hebben de spelers een aardige risicopremie in geprijsd. In Noord-Amerika en Europa is het nog te vroeg om een redelijke betrouwbare inschatting van de nieuwe oogst te maken. Afhankelijk van hoe het groeiseizoen verder verloopt - en dan met name de droogte in de VS - duurt het nog even voor er echt richting gekozen wordt op de granenmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden