Shutterstock

Analyse Rijst

Rijst blijft redelijk stabiel in hectische granenmarkt

15 April 2022 - Kimberly Bakker

Het is niet vreemd dat de Russische invasie in Oekraïne de granenmarkten al sinds eind februari in spanning houdt. En hoewel ook rijst in eerste instantie omhoog schoot, beweegt de notering nu al een tijdje redelijk stabiel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor rijst sloot donderdag 14 april op $15,76 cents per bushel. Dat is vergelijkbaar met het niveau van begin maart, maar iets lager dan afgelopen drie weken. De prijs staat in schril contrast met de recordprijzen voor tarwe en maïs. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat de grote rijstleveranciers geen tot zeer weinig hinder ondervinden van de situatie in Oekraïne.

Toch wordt de markt voor rijst wel op een andere manier beïnvloed door de oorlog tussen de twee Oost-Europese landen. Want landen die doorgaans zowel tarwe als rijst consumeren, waaronder een groot deel van de Sub-Sahara landen, geven vandaag de dag steeds vaker de voorkeur aan rijst. Dat stimuleert de vraag.

Handel neemt toe
Die beweging ziet het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) ook. In een recent marktrapport constateert het ministerie dat de export vanuit de grootste rijstproducerende gebieden stijgt. India laat een stijging zien van 500.000 ton, tot 21 miljoen ton. Thailand, eveneens een grote exporteur, realiseert een plus van 200.000 ton en komt daarmee uit op 6,6 miljoen ton. De export vanuit Pakistan neemt dit verkoopseizoen naar verwachting met 200.000 ton toe tot 4,35 miljoen ton. 

Al die rijst wordt gretig afgenomen, blijkt uit de cijfers. Land die meer rijst afnemen in verkoopseizoen 2021/2022 – dat loopt van juli tot en met juni – zijn: de Europese Unie (+175.000 ton tot 2,1 miljoen ton), Vietnam (+200.000 ton tot 800.000 ton) en China (+500.000 ton tot 5,2 miljoen ton). Voor dat laatstgenoemde land is dit tevens het hoogste niveau sinds verkoopseizoen 2018/2019. Op dit moment heeft China al 3,5 miljoen ton geïmporteerd, met name breukrijst.

India profiteert het meeste van de gestegen vraag uit China. In de periode vóór verkoopseizoen 2020/2021 kwam de invoer niet verder dan 50.000 ton per jaar, gezien de markttoegang beperkt was tot basmati-rijst. Inmiddels zijn ook andere rijstvariëteiten toegestaan. In de eerste acht maanden van verkoopseizoen 2021/2022 staat de invoer al op 870.000 ton. Het gaat ook hier vooral om levering van breukrijst. Chinezen gebruiken die rijst als vervanging van maïs in het voerrantsoen. Dit weerspiegelt ook die verschuiving van granen naar rijst.

Stabiele notering verwacht
Voor aankomende periode wordt een relatief stabiele notering verwacht, al blijft rijst wel duur. Dat betekent overigens niet dat er geen redenen voor een opwaarts prijssentiment zijn. Zo wordt wereldwijd gesproken over een kleinere oogst. In de Verenigde Staten wordt zelfs rekening gehouden met een daling van 10% tot 15%. Tegelijkertijd verwacht het landbouwministerie van de Verenigde Staten ook een lichte afname in de wereldconsumptie. Die twee zaken brengen elkaar weer in balans.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden