Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Markt van bakingrediënten blijft onwijs volatiel

28 April 2022 - Kimberly Bakker

De markt voor bakkerijgrondstoffen houdt vast aan het sentiment van afgelopen weken. Dit houdt in dat de meeste partijen van de ergste schrik bekomen zijn en de hogere kosten inmiddels hebben doorberekend in hun verkooprijzen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naast de historische lage voorraden, de grote vraag en het voortslepende effect in Oekraïne, blijft tarwe extreem duur door hoge logistieke premies, stijgende energiekosten en hoge kwaliteitspremies. "Vooral hoogwaardige baktarwe kent een hoge premie", laat Sjors van Rooijen van Inbak weten in een toelichting. Op dit moment staat de Matif-notering voor tarwe op €424,50 per ton, het hoogste niveau sinds begin maart. De vele onzekerheden in de markt worden door molenaars inmiddels ook al ingecalculeerd in de prijzen. Volgens Arend Kisteman, voorzitter van de Nederlandse Brood- En Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOC), hebben veel bakkers de prijsstijgingen inmiddels ook verwerkt in de verkoopprijzen.

Niet alleen een product als tarwe heeft invloed in de bakkerijsector. Ook de zuivelprijzen blijven hoog. "Al heeft dit enkel invloed op producten waarin zuivel, zoals roomboter en (slag)room, wordt verwerkt. Kortom: vooral de banketbakkers ervaren dit als nóg extra kostenpost", aldus Van Rooijen. Daarbij speelt mee dat bakkers ook op zoek moeten naar alternatieven voor zonnebloemolie. Olijfolie, palmolie en lijnzaadolie zijn de meest gekozen alternatieven. "Vanwege de grote verwacht ik niet dat op deze markt op korte termijn enige afkoeling plaatsvindt." Maar van een tekort is, volgens Kisteman, nog geen sprake

Volgens insiders is de markt voor bakingrediënten op het moment enorm volatiel. Tegenvallende of meevallende weersomstandigheden in de belangrijkste tarweregio's kunnen de markt in één ruk van koers laten veranderen. "Met name in de Verenigde Staten en Canada zijn zorgen over de condities van de tarwe. Het is wachten op positieve vooruitzichten in het conflict tussen Oekraïne en Rusland of betere weersvooruitzichten in de belangrijke teeltgebieden."

Hongarije hanteert prijsplafond
Het is overigens niet zo dat de prijzen voor bakkerijgrondstoffen voor de oorlog in Oekraïne op een 'normaal' tot 'laag' niveau stonden. Door de coronacrisis, logistieke verstoringen en tegenvallende opbrengstprognoses voor de grote producerende regio's waren de prijzen al fors gestegen. Het is een van de redenen waarom de Hongaarse regering afgelopen oktober een prijsplafond heeft ingesteld voor onder andere meel, suiker en zonnebloemolie. De prijzen van die producten moeten onder het niveau van 15 oktober 2021 blijven. Gemiddeld wordt voor meel op dit moment zo'n €0,57 per kilo betaald in Hongarije.

Eigenlijk zou de maatregel aan het eind van de maand komen te vervallen, maar de regering heeft deze week laten weten het prijsplafond met twee maanden te verlengen. Bij de regering heerst angst dat de prijzen anders in recordtempo naar boven schieten. Dit omdat de producentenprijzen voor granen in de eerste twee manden van het jaar met 44% zijn gestegen. De prijsindex van de maalderij ligt 85% hoger dan één jaar eerder, zo laten cijfers van Agroberichten Buitenland zien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden