Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat de rijstproductie opnieuw een recordniveau bereikt. Toch is wel de vraag of die de prijs omlaag kan bewegen. De vraag naar rijst is groei immers nog altijd.
Afgelopen maand stegen de koersen van de Amerikaanse rijstexport met $10 naar $675 per ton. Op de Intercontinental Exchange staat de notering inmiddels op $0,376 per 100 kilo. Ook dat is hoger dan één week eerder. Wel blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat de prijzen in de Verenigde Staten beduidend hoger zijn dan in andere landen. Zo wordt in Uruguay 'slechts' $545 per ton betaald, in Thailand $458 per ton en in Vietnam zo'n $416 per ton. De stijgende prijzen worden gedreven door krappe voorraden op de wereldmarkt. Grotendeels komt dit doordat Aziatische veevoerbedrijven actief breukrijst inkopen ter vervanging van granen uit Oekraïne en Rusland.
Rijstproductie op weg naar nieuw record
In die krappe voorraden kan mogelijk wel iets lucht komen, gezien recent gepubliceerde cijfers van het landbouwministerie in de Verenigde Staten wijzen op een recordproductie in seizoen 2022/2023. De verwachting is dat de productie komend seizoen met 2 miljoen ton stijgt naar bijna 515 miljoen ton. Deze groei wordt gedreven door een groter areaal in Thailand en Bangladesh en een forse hogere opbrengst per hectare in India. Ook voor Indonesië en Pakistan zijn de opbrengstverwachtingen naar boven bijgesteld. De vraag is wel of de groei voldoende is om de stijgende consumptie tegemoet te komen.
Volgens het Amerikaanse landbouwministerie stijgt de consumptie naar 518 miljoen ton. Azië en Sub-Sahara Afrika spelen de grootste rol in de consumptiegroei van 7 miljoen ton. China zal komend seizoen uitkomen op een marktaandeel van circa 156 miljoen ton. Hoewel rijst nog steeds vooral voor 'humane consumptie' wordt geproduceerd, neemt het aandeel voor de veevoerindustrie wel toe. Dat zagen we ook afgelopen weken al terug in de notering. Analisten van het landbouwministerie verwachten dat de Aziatische grootmacht komend seizoen 6 miljoen ton rijst importeert. Uiteindelijk wordt aan het eind van het seizoen rekening gehouden met een 2% lagere voorraad. Daarmee daalt de eindvoorraad naar het laagste niveau in drie jaar.
Afrikaanse landen stappen over
Niet alleen een land als China vervangt de granen uit het Zwarte Zeegebied door rijst. Ook in Afrika gebeurt dat, zo werd deze week bekend. De tarweprijzen in een aantal Afrikaanse landen zijn sinds de start van de oorlog in Oekraïne met 40% gestegen. Voor de brood- en banketindustrie een reden om op zoek te gaan naar alternatieven, zoals rijstmeel en sorghum. Analisten verwachten dat deze trend zich wereldwijd blijft verspreiden, waardoor de vraag naar rijst komende maanden groot blijft. Dit zal het opwaartse momentum in de prijzen stimuleren.