Thailand en Vietnam zijn in gesprek om de handen ineen te slaan in de export van rijst. De twee rijstgrootmachten, de nummer 2 en 3 van de wereld, overwegen een kartel te vormen in de hoop hogere prijzen voor rijst te forceren. Dit moet hun positie op de wereldmarkt versterken en het inkomen van de rijstboeren in die landen verbeteren.
Dit meldt Reuters. De twee Aziatische landen denken aan deze maatregel om de stijgende productiekosten het hoofd te kunnen bieden. In tegenstelling tot grondstoffen als tarwe, is de prijs van rijst de afgelopen periode niet explosief gestegen. "We streven ernaar de rijstprijzen te verhogen, het inkomen van boeren te verbeteren en onze onderhandelingsmacht op de wereldmarkt te vergroten", zei de Thaise regeringswoordvoerder Thanakorn Wangboonkongchana. "De rijstprijs is al meer dan 20 jaar laag, terwijl de productiekosten zijn gestegen."
Prijzen proberen op te drijven
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw zijn Vietnam en Thailand goed voor ongeveer 10% van de wereldwijde productie van ruwe rijst en ongeveer 26% van de wereldwijde export. Marktleider is India, dat voor circa 40% van het mondiale aanbod verantwoordelijk is. BV Krishna Rao, voorzitter van de All India Rice Exporters Association, gaf aan niet te zijn benaderd door Thailand en Vietnam om zich bij een rijstkartel te voegen. "Als Thailand en Vietnam de prijzen proberen op te drijven, gaan prijsgevoelige kopers in Afrika uiteraard naar India verschuiven", zei hij.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.