De tarweprijs is de afgelopen weken fors gedaald. Dat is ook merkbaar in de prijzen voor de bakkerijgrondstoffen. De prijzen van meel- en bloem hebben eveneens een stap terug gedaan.
Het begin van de graanoogst heeft een prijsdrukkende effect op de tarwemarkt. In Noord-Amerika is deze neerwaartse beweging goed zichtbaar en op ook op de Matif in Parijs heeft de tarwenotering een flinke stap terug gedaan. Ten opzichte van de piek in mei is de tarwekoers met €80 per ton gedaald. De markt blijft zeer volatiel en bijna niemand durft een verwachting aan of de prijs nog verder daalt of dat - als de oogst achter de rug is - de prijzen weer stijgen. Handelaren en maalderijen merken wel dat dat bakkerijen die nog afspraken moeten maken over meel en andere tarwegerelateerde producten meer informeren naar de mogelijkheden om nu te kopen. Of dit het juiste moment is, blijkt uiteraard pas achteraf.
De kostprijs is een belangrijke factor om te bepalen of dit het moment om meel vast te leggen. Arbeid, energie en grondstoffen zijn fors duurder geworden, zeker de laatste maanden. De bakkerijsector als geheel heeft moeite om die gestegen kosten door te bereken aan de consument. "Als je als individueel bedrijf de kostprijs berekent en je komt met de huidige meelprijs uit, is het misschien niet onverstandig deze ook vast te leggen", volgens een leverancier. "Zet de prijsdaling door, profiteer je daar niet van. Maar je hebt wel je marge en misschien nog wel belangrijker: je bent beschermd tegen een prijsstijging. Dat is in de huidige markt die alle kanten op schiet een stukje zekerheid die je inbouwt."
Zuivel goed aan de prijs
Op de zuivelmarkt blijven de prijzen op een relatief stabiel hoog niveau. Daar lijkt volgens handelaren op korte termijn geen verandering in te komen. Een sterke prijsstijging wordt niet verwacht, maar een stapje naar boven wordt zeker niet uitgesloten. De iets stijgende melkprijs die de boer ontvangt, is hiervoor volgens de handel een indicator.
De suikerprijs op de wereldmarkt heeft de afgelopen weken een stapje terug gedaan. Dat effect sijpelt door naar de leveranciers aan de bakkerijsector. "Maar in Europa zijn er een beperkt aantal suikerfabrikanten en die hebben een stevig vinger in de pap", laat een leverancier weten.