De prijzen van tarwe en maïs op de CBOT en Matif zijn maandag lager gesloten. Ondanks een voortdurende onrust in Oekraïne, daalden de prijs door nieuws dat de gesprekken tussen de VN en Rusland doorgaan.
Volgens VN-woordvoerder Stephane Dujarric hebben de Verenigde Naties maandag positieve en constructieve gesprekken gesprekken gevoerd in Moskou over de verlenging van de graandeal. Die dag en zondag is er door VN-handelsgedelegeerde Rebeca Grynspan en Martin Griffiths VN-ondersecretaris van humanitaire zaken gesproken met de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergei Vershinin.
Ook waren er individuele gesprekken met vicepremier Andrei Belousov over het faciliteren van de Russische export van granen en meststoffen naar de wereldmarkt en met viceminister van Defensie Alexander Fomin over een effectievere implementatie van de deal. Rusland heeft in het verleden geklaagd over deze twee punten. Ondanks de afspraken van de eerste deal zegt het land dat zijn export nog steeds gehinderd wordt.
De Oekraïense graanexport is inmiddels bijna terug op het vooroorlogse niveau. De export was gedurende de eerste zeventien dagen van oktober slechts 2,4% lager dan een jaar geleden. Ondanks het feit dat enkele havens nog steeds gesloten zijn en de Russische invasie nog steeds gaande is.
Tot dusver is er 2,12 miljoen ton granen geëxporteerd in oktober. Het merendeel hiervan is maïs en tarwe. Vorig jaar ging het om 2,17 miljoen ton granen in de eerste zeventien dagen dagen van oktober.
In het seizoen dat loopt van juli tot juni is er tot dusver 10,8 miljoen ton granen geëxporteerd. Vorig jaar was dat 16,5 miljoen ton in dezelfde periode.
Tarwe
Waar er maandag aan het begin van de dag nog werd gevreesd voor hogere prijzen door verdere escalatie van de oorlog, nam de spanning op de markt af nadat een VN-woordvoerder duidelijk had gemaakt dat de gesprekken over de graandeal door zouden gaan.
De tarwe-exportinspecties voor het seizoen dat op 1 juni begonnen is, staan op 9,4 miljoen ton. 0,3% hoger dan dezelfde periode een jaar geleden. Eind vorige week had Rusland 103,7 miljoen ton tarwe geoogst, een gemiddelde oogst van 3,59 ton per hectare. Vorig jaar was dat 76,5 miljoen ton en 2,81 ton per hectare. Dat meldt Sovecon.
Goed nieuws voor de tarwemarkt is er vanuit India. Dat land heeft meer dan voldoende voorraden rijst en tarwe en overweegt tarwe op de open markt te verkopen als het prijzen moet beheersen. Dit wil het land doen om lokale prijzen onder controle te houden. India verbood de overzeese verkoop van tarwe in maart, nadat een plotselinge temperatuurstijging de tarweoogst in gevaar bracht. Het land wilde eerst de voedselvoorziening van zijn 1,4 miljard inwoners veilig stellen.
Droogte
In de VS beperkt de droogte het inzaaien van wintertarwe. Hierdoor moeten de plannen misschien naar beneden worden bijgesteld ondanks de hoge prijzen en de al krappe voorraden. De droogte treft vooral Kansas en Oklahoma. Daar worden boeren ontmoedigd om te beginnen met inzaaien en het graan dat al ingezaaid is, kan zich niet goed ontwikkelen. Boeren in de regio zouden graag profiteren van de hoge prijzen, maar de droogte zorgt ervoor dat ze huiverig zijn om geld uit te geven aan dure zaden en meststoffen.
Op de lange termijn kan het niet inzaaien van tarwe ook gevolgen hebben voor andere gewassen. Tarwe beschermt de bovenste laag van de grond namelijk tegen winderosie. En dus rest er voor sommige boeren geen andere keuze dan het inzaaien van hun grond en hopen en bidden dat het ontkiemt.
Maïs
Het novembercontract voor maïs op de Matif en het decembercontract voor maïs op de CBOT zijn lager gesloten. Nieuws dat de oogst in de VS in goed tempo doorgaat en daarmee de hoeveelheid maïs op de markt ook toeneemt, doet de prijzen goed. De wekelijkse maïsexport bedroeg vorige week 448.000 ton, dat ligt in lijn met de verwachtingen. Vergeleken met vorig jaar is het echter een flinke daling. Toen werd deze tijd van het jaar 1,049 miljoen ton geëxporteerd. Ook ligt de maïsexport nog 21,2% lager voor het huidige seizoen dan een jaar geleden. Sinds 1 september is er 3,3 miljoen ton geëxporteerd.
De maïsoogst loopt achter op schema. Afgelopen week is 45% van de maïs geoogst. Dat is flink meer dan de 31% van een week geleden, maar nog altijd minder dan de 50% van vorig jaar. Het vijfjarig gemiddelde is 40%.
Sojabonen
Sojabonen zijn maandag iets hoger gesloten, dit ondanks meevallende oogstcijfers. De sojabonen zijn voor 63% geoogst, meer dan de 58% van een jaar geleden en ook meer dan het vijfjarig gemiddelde van 52%. Ook met de Amerikaanse soja-export ging het afgelopen week goed. In totaal werd er 1,88 miljoen ton soja geïnspecteerd voor de export. Dat is nog altijd 23% minder dan een jaar geleden, maar ruim boven de verwachtingen van handelaren. Het verschil met vorig jaar komt met name door het lage waterpeil op de Mississippi, waardoor scheepsverkeer de havens aan de Amerikaanse Golfkust maar met moeite bereikt.
In Brazilië is inmiddels 24% van het oppervlakte ingezaaid met sojabonen, het gaat om 6 miljoen hectare. Vorige week was nog maar 10% van het areaal ingezaaid. Het land loopt voor op schema vergeleken met een jaar geleden toen 22% van de soja was ingezaaid. Er had nog meer soja ingezaaid kunnen worden als er geen overmatige regenval was geweest in bepaalde staten. Een goede voortgang in Brazilië zet de markt onder druk, er is namelijk een angst dat China zich voor haar soja-import wil wenden tot Zuid-Amerika ten koste van de VS.
Koersen
De prijs van het decembercontract tarwe op de Matif daalde met 1,28% naar €346,25 per ton. De daling op de CBOT was slechts 0,029%, daar stond de prijs maandag op $8,61 per bushel ($313,36 per ton). De prijs van het novembercontract maïs op de Matif sloot 2,2% lager en eindigde maandag op €332,75 per ton. Op de CBOT kostte een bushel maïs op het decembercontract maandag $6,84 ($269,27 per ton). Het novembercontract voor sojabonen op de CBOT was maandag 0,13% goedkoper en kostte aan het eind van de dag $13,85 per bushel (508,90 per ton).