Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Droogte in de VS houdt aan, tragere oogst en transport

21 Oktober 2022 - Max van der Heijden

De granenprijzen op de CBOT en de Matif zijn donderdag iets hoger geëindigd. Droogte in de VS en Argentinië en onrust in het Zwarte Zeegebied zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De droogte in de VS blijft een impact hebben op de granenprijzen. Uit data van het Climate Prediction Center van de Amerikaanse overheid blijkt dat er in november minder regen dan gemiddeld wordt verwacht in grote delen van het stroomgebied van de Mississippi rivier. Ook blijft het op de zuidelijke Plains bovengemiddeld warm en droog, wat slecht nieuws zou zijn voor de ontkieming van de wintertarwe. Later in de winter wordt er meer regen verwacht in het stroomgebied van de Ohio rivier, die uiteindelijk uitmondt in de Mississippi. Zo'n 60% van de Amerikaanse graanexport verlaat het land via de Golfkust, waar de Mississippi in uitmondt.

De droogte zorgde er eerder voor dat een eeuwenoud scheepswrak weer tevoorschijn kwam en vertraagt transporten van graan, meststoffen, steenkool en andere grondstoffen. Het Climate Prediction Center verwacht dat de droogte nog gaat toenemen. Dit heeft ook effect op de tarweteelt. Volgens Reuters is er in 90% van Kansas, de grootste tarweproducent van de VS, sprake van een bepaalde van droogte, die het ergst is in acht jaar tijd. 

Argentinië
Ook in Argentinië heeft de droogte impact op de tarweteelt. De granenbeurs van Buenos Aires heeft de verwachte tarweoogst voor 2022/23 verlaagd van 16,5 miljoen ton, naar 15,2 miljoen ton. Oorzaak hiervoor is de aanhoudende droogte in het land gecombineerd met een koudegolf. Vorst zorgde op 8 en 9 oktober in belangrijke gebieden, die ingezaaid zijn met tarwe, voor significant lagere opbrengsten, meldt de granenbeurs. Ook wordt gemeld dat 53% van de ingezaaide gebieden te maken heeft met normale tot slechte omstandigheden. De granenbeurs van Rosario verlaagde woensdag de voorspelde tarweopbrengst naar 15 miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw schat de oogst op 17,5 miljoen ton. Alle inschattingen zijn flink lager dan de oogst van vorig jaar die uitkwam op 22,4 miljoen ton. 

De CBOT steeg licht door het nieuws uit Argentinië. Wel is het zo dat de International Grains Council (IGC) de oogstverwachting voor het seizoen 2022/23 nog altijd handhaaft op 792 miljoen, meer dan de 782 miljoen ton van vorig seizoen. Ook de Matif steeg. Mogelijke oorzaak hiervoor is het pessimisme bij de Russische regering aangaande een verlenging van de graandeal met Oekraïne. Want waar de VN goede hoop heeft dat er een nieuw akkoord komt, wordt er bij de Russen getwijfeld.

Het Franse adviesbureau Strategie Grains verhoogde de oogstverwachting van de Europese tarwe met 1,4 miljoen ton naar 125,5 miljoen ton. De exportverwachting wordt verhoogd met 2,3 miljoen ton naar 31,3 miljoen ton.

Maïs
De granenbeurs van Buenos Aires heeft het oppervlakte dat is ingezaaid met maïs verlaagd van 7,5 miljoen hectare naar 7,3 miljoen hectare. De reden hiervoor is de aanhoudende droogte. 17% hiervan is inmiddels ingezaaid, dat is 9 procentpunten lager dan op moment tijdens de vorige productiecyclus. De reden hiervoor is dat de bodemvochtigheid niet optimaal is, schrijft de granenbeurs in haar rapport. Dit kan een impact hebben op de opbrengst aangezien vroeg gezaaide maïs in de regel meer opbrengt. 

Het Franse adviesbureau Strategie Grain heeft zijn maandelijkse voorspelling van de maïsoogst voor 2022 verlaagd van 52,9 miljoen ton naar 50,4 miljoen ton. Reden is de droogte. Deze laatste voorspelling is 28% lager dan de geschatte productie in 2021 en de laagste maïsoogst in de EU in vijftien jaar tijd. Strategie Grains schrijft in het rapport dat de markt al voor leek te sorteren op een flink lagere maïsoogst door massaal maïs te importeren. Maïs uit Oekraïne en Brazilië biedt wat ademruimte en ook voor de toekomst verwacht het adviesbureau meer import uit die regio's. Hoewel dat afhankelijk is van de situatie in Oekraïne en het voortbestaan van de graancorridor. 

De prognose voor de Europese maïsimport is verhoogd naar 23 miljoen ton, daarvan wordt 12,8 miljoen ton geleverd door Oekraïne. Een maand geleden was de schatting nog 21,4 miljoen ton, waarvan 10,4 miljoen ton geleverd door Oekraïne. Ook een recessie kan mogelijk de vraag naar maïs verlichten, meldt het adviesbureau. Strategie Grains voorspelt dat de vraag naar maïs van zetmeelfabrikanten tot 6% kan dalen vergeleken met vorig jaar.

Op de Matif en de CBOT steeg de maïsprijs. In Chicago kwam dit ook door dat handelaren hun short-positie wilde afdekken. Het IGC verlaagde de wereldwijde maïsproductie met 2 miljoen ton naar 1,17 miljard ton. 

China
Hoewel sojabonen handelaren eerder deze week nog leken te vrezen voor een dalende vraag naar sojabonen en concurrentie voor de Amerikaanse sojabonen vanuit Brazilië bleek daar gisteren nog niets van waar. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw meldde namelijk dat de VS deze week 201.000 ton sojabonen aan China heeft verkocht en 132.000 ton naar een onbekende bestemming. Vorige week is er in totaal 2,234 miljoen ton sojabonen geëxporteerd door de VS. Waarvan 1,98 miljoen ton naar China ging.

De sterke export van sojabonen ging ook bij de handelaren niet onopgemerkt, waardoor de prijs op de CBOT steeg. De International Grains Council heeft de wereldwijde sojabonenoogst verlaagt naar 386 miljoen ton, in 2021/22 is er 355 miljoen ton geoogst. 

Koersen
De prijs van het decembercontract voor tarwe eindigde gisteren (20 oktober) op de Matif dop €338,75 per ton, een stijging van 0,82%. Het decembercontract tarwe op de CBOT sloot op $8,51 per bushel ($312,69 per ton) een groei van 1,16%. De maïsprijs op de CBOT groeide naar $6,84 per bushel ($269,18 per ton) een groei van 0,81%. Het novembercontract maïs op de Matif steeg naar €332,25 per ton, een groei van 1,6%. Het novembercontract sojabonen op de CBOT steeg naar $13,91 per bushel ($511,10 per ton), een groei van 1,38%. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden