Een consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen gaat de risico's van 'nieuwe' plantaardige voeding onderzoeken. Tot de groep behoren onder meer WUR, NIZO food research, Arla, FrieslandCampina en Cosun. De nieuwe producten komen snel op, maar hun veiligheid is niet altijd gegarandeerd.
Aanleiding voor het onderzoek is de toenemende consumptie van plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel en een aantal problemen die met dit soort producten in de consumentenmarkt. Het blad Food Safety News noemt als voorbeeld een uitbraak van listeriose door de consumptie van cashewnoten-'kaas' van het merk Jay & Joy.
Onregelmatigheden in fabriek
De meeste gevallen deden zich voor in Frankrijk, maar ook in Nederland werd iemand ziek. Het product werd in onder meer een reeks biologische winkels aangeboden. Het kaasalternatief is tijdelijk van de markt gehaald, terwijl de fabriek op last van de Franse autoriteiten dicht moet. Er waren onregelmatigheden vastgesteld bij de productie.
Gebruik van nieuwe plantaardige ingrediënten of ander gebruik van bestaande ingrediënten kan leiden tot nieuwe, onvoorziene problemen. Nieuwe contaminanten kunnen opduiken. Veel plantaardige eiwitten zijn afkomstig van gewassen die dichtbij of in de bodem groeien en kunnen daardoor allerlei onbekende stoffen en organismen bevatten.
Het onderzoeksproject wordt financieel gesteund vanuit de Topsector Agri & Food. Bij de huidige onderzoeksronde zullen meer dan tachtig plantaardige ingrediënten tegen het licht worden gehouden.