Shutterstock

Analyse grondstoffen

Europese suikernotering vindt nieuwe bodem

28 Maart 2023 - Jesse Torringa

De suikerprijzen zijn ook deze week weer gestegen en inmiddels is de grens van $600 per ton witte suiker doorbroken op de termijnmarkt in London. Zorgen over een moeilijkere export en slinkende voorraden drijven de prijs verder op. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikernotering op de Europese termijnmarkt laat al geruime tijd een stijgende beweging zien. Vorige week werd op een enkel moment de grens van $600 per ton suiker doorbroken, maar deze week lijkt dat de nieuwe bodemprijs. Deze week blijft de notering voorzichtig stijgen en op het moment van schrijven (dinsdag 28 maart) noteert de termijnmarkt $609,50 per ton. Die notering komt in de buurt van die van 15 september 2022, toen er $622 per ton op het bord stond. Mocht de notering dit punt voorbij gaan, dan wordt het hoogste punt in ruim tien jaar bereikt.

De termijnmarkt in New York beweegt overwegend stabiel en laat de laatste weken geen ruime stijgingen of dalingen zien.

Krappe voorraden en ruwe olie
Europese suiker blijft stijgen in prijs door de krappe voorraden op het continent, maar ook door het perspectief van komend seizoen. Er wordt wederom een ondergemiddelde suikerproductie verwacht door een kleinere suikerbietenteelt. Er moet daardoor meer suiker geïmporteerd worden elders uit de wereld en dat drijft de prijs simpelweg op.

De stijging van de suikerprijs van deze week vindt ook steun in de prijs van ruwe olie. De ruwe olieprijs is gestegen en dat verbetert het concurrentievermogen van ethanol tegenover benzine. Er wordt dan meer suikerriet omgezet naar ethanol in plaats van suiker. Daarnaast hebben de eerste suikerrietmolens de deuren gesloten in India doordat zij door de suikerriet heen zijn. Dat geeft aan dat de suikerproductie in India nog weleens lager kan uitpakken.

Ook Egypte heeft invloed op de suikermarkt. De Egyptische regering heeft de suikerexport sinds afgelopen weekend aan banden gelegd. De beslissing is genomen om ervoor te zorgen dat er voldoende suiker is voor de binnenlandse consumptie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden