De Europese graanproductie komt het lopende oogstseizoen 2022/23 zo'n 6,9% lager uit dan het vijfjarige gemiddelde. De productie van oliezaden komt zo'n 5,2% boven het vijfjarig gemiddelde te liggen. De Europese suikerproductie ligt daarentegen 8,7% onder het vijfjarig gemiddelde. Dit alles wordt duidelijk in de recente Europese Agricultural Outlook.
De Europese graanproductie voor het seizoen 2022/23 leed onder het warme en droge weer. Vergeleken met vorig jaar daalde de productie met 9,2%. Vooral de maïsproductie daalde scherp met 25,7%. De tarweproductie daalde slechts met 2,7% en gerst bleef stabiel. De verwachting is dat de graanexport dit jaar met 7,7% daalt en uitkomt op 44,2 miljoen ton. Vooral door de eerder genoemde lagere maïsproductie. Anderzijds is de verwachting dat de Europese tarwe-export met 9,4% groeit naar 32 miljoen ton. Ook de export van andere kleine granen neemt toe. De Europese graanimport loopt op met 57% is de verwachting. Vooral door meer transporten uit Oekraïne en neerwaartse prijsdruk.
De eindvoorraad graan komt 2,4% hoger uit dan vorig seizoen, doordat minder Europese granen als dierenvoer eindigden. Het areaal voor de wintergranen wordt voor het seizoen 2023/24 jaar hoger ingeschat. Hoewel wintertarwe onveranderd blijft, is meer wintergerst en winterrogge ingezaaid. Het areaal van durumtarwe en triticale daalt met meer dan 2,5%. Voor maïs geldt dat een lange winterdroogte en lagere prijzen ervoor kan zorgen dat meer boeren overschakelen naar zonnebloemen. Hierdoor verwacht de Europese Commissie dat het maïsareaal 4% lager ligt dan vorig seizoen.
De totale Europese granenproductie gaat in het seizoen 2023/24 met 8,4% groeien. De productie van zachte tarwe komt uit op 120,9 miljoen ton, gerst op 54,2 miljoen ton en maïs op 65 miljoen ton. Ook dalen de graanprijzen door stabiliserende vraag vanuit de voersector, verwacht de outlook. De vraag naar graan voor voedsel neemt toe en de granenexport kan met zo'n 8% groeien. De import neemt met 25% af door de herstelde maïsproductie.
Oliehoudende zaden
De Europese oliezadenproductie groeide met 4% naar 31,4 miljoen ton ondanks droogte in het seizoen 2022/23. Dit komt onder meer doordat de raapzaadoogst toenam naar 19,6 miljoen ton, een stijging van 14,8%. De oogst van zonnebloemen en sojabonen liep daarentegen met respectievelijk 10,8% en 6,8% terug. Van de import is de verwachting dat deze met 4,5% groeit naar 22,4 miljoen ton. Vooral de Europese import van zonnebloemzaden groeit hard en verdubbelt naar 2,2 miljoen ton.
De productie van oliezadenmeel komt volgens de prognose 4,1% hoger uit, de import van meel wordt 4,6% lager ingeschat door een lagere import van sojameel. Voor de plantaardige oliën geldt dat de Europese import daalt met 25,5%. Dat komt door de uitfasering van palmolie als grondstof voor biodieselproductie. De Europese oliezadenproductie kan nieuwe hoogtes bereiken in 2023/24. Zo ligt het areaal winterraapzaad volgens schattingen op het hoogste punt in vijf jaar. Daarom is de verwachting dat de Europese raapzaadproductie 1% hoger uitkomt komend seizoen en 15% boven het vijfjarig gemiddelde. Het zonnebloemzaadareaal groeit met 10% boven het vijfjarig gemiddelde en bereikt 4,8 miljoen hectare. Het sojabonenareaal groeit met 6,4% boven het vijfjarig gemiddelde.
Suiker
De Europese suikerproductie voor het het huidige seizoen 2022/23 wordt ingeschat op 15 miljoen ton, 10% lager dan vorig seizoen en 9% lager dan het vijfjarig-gemiddelde. Dit komt door het 4,3% lagere suikerbietareaal en lagere opbrengst door droogte afgelopen zomer. De wereldwijde suikerproductie stijgt naar verwachting met 3,2%. De kleinere suikerbietenoogst en hogere kosten voor het verwerken van suiker door hoge gasprijzen, hebben geresulteerd in hoge suikerprijzen. Mede hierdoor is het de verwachting dat de Europese suikerimport met 34% groeit in 2023 en de export met 31% daalt. De hoge prijzen zorgen er ook voor dat de suikerconsumptie afneemt. Wat ook daalt, is de inzet van suiker voor bio-ethanol. Steeds vaker wordt er gekozen voor granen. Deze lagere vraag weegt echter niet zwaarder dan de lagere productiecijfers.