De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarweprijzen zijn vrijdag hoger gesloten op de CBOT en Matif. Spanning in de Zwarte Zee en slecht weer in China zorgen voor de hogere prijzen. Door matige verkopen zijn er zorgen over de vraag naar Amerikaanse tarwe, maar de analisten maken zich nog meer zorgen over het slechte weer daar.
Soja
De sojabonenkoers is vrijdag gestegen. De waarde steeg door koopjesjagers en zorgen over de slechte weersomstandigheden in de VS die mogelijk impact hebben op de oogstopbrengst.
Suiker
De suikerprijzen eindigden de week met een verlies. Hogere Braziliaanse suikerproductie is al de hele week verantwoordelijk voor lagere suikerprijzen sinds Unica meldt dat de suikerproductie tot en met half mei 48% hoger was dan een jaar geleden.
Koffiebonen
De koffieprijzen zijn vrijdag gedaald. De koffieprijzen stegen in eerste instantie door een sterke reaal, maar verloren waarde nadat duidelijk werd dat de koffie-export uit Costa Rica in maart 39% hoger waren dan een jaar geleden.
Palmolie
De palmolieprijzen zijn vrijdag gestegen. Sterkere rivaliserende oliën en zorgen over El Nino wakkerden aankopen aan. De eerste signalen van het hete en droge weer, veroorzaakt door El Nino, hebben nu al impact op de prijs.
Aardgas
Gasprijzen in Europa zijn vrijdag licht gestegen. Met ruime LNG-voorraden, goed weer en zwakkere vraag vanuit Azië, lijkt de prijsstijging veroorzaakt te zijn door koopjesjagers op de gasmarkt.
Brent-olie
De Brent-olieprijs is vrijdag gestegen. Dit weekend werd bekend dat Saoedi-Arabië de eigen olieproductie verlaagt, na verhitte discussies tijdens een OPEC+ bijeenkomst dit weekend. Na juli produceert het land een miljoen minder vaten olie. Rusland heeft nog niet duidelijk gemaakt of het de productie aanpast. De Verenigde Arabische Emiraten hebben toestemming gekregen om de productiedoelen voor volgend jaar te verhogen.
Euro/dollar
De euro/dollar koers is vrijdag gedaald, nadat de Dollar aan waarde won na een beter dan verwacht Amerikaans salarisrapport in mei.