Het Wasde-rapport bepaalt de gemoederen op de granenmarkt. Een zwakke dollarkoers maakt suiker aantrekkelijker en koffie duurder.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn woensdag gedaald. De koers staat onder druk doordat de tarweproductie in de VS hoger is dan verwacht. Het USDA verhoogt de prognose voor de Amerikaanse tarweoogst flink in het laatste Wasde-rapport.
Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is woensdag lager gesloten. De voorspellingen van het USDA voor de eindvoorraden zijn hoger dan analisten verwacht hadden. De oogstprognose is verlaagd, maar minder dan verwacht werd en het gebruik blijft volgens het USDA gelijk.
Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag gestegen. De koers zat in de lift door een zwakke dollar die het inkopen van suiker aantrekkelijk maakte. Bovendien zorgt de dure olieprijs voor meer vraag naar suikerriet.
Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen zijn woensdag gedaald. Goed weer blijft voor alsmaar lagere prijzen zorgen. De ergste daling werd echter beperkt door een sterke Braziliaanse reaal. De sterke munt ontmoedigt de export vanuit Brazilië.
Palmolie
De palmoliekoers in Maleisië steeg woensdag licht. Een sterke vraag en kleiner dan verwachte voorraden voor juni stuwde de koers hoger.
Aardgas
De TTF-gasprijs is woensdag gedaald. De Europese gasvoorraad is inmiddels voor 80% gevuld. De verwachting is dat de gasprijs verder zal dalen als een Noors gasveld vandaag weer in gebruik genomen wordt.
Brent-olie
De Brent-olieprijs is voor de tweede dag op rij gestegen. Investeerders hopen de FED snel stopt met het verhogen van rente nu de inflatiecijfers lager uitvallen dan verwacht. Ook is er hoop dat de Chinese overheid maatregelen neemt om groei aan te moedigen.
Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg woensdag. Een zwakke dollar is goed nieuws voor de euro. Ook goed nieuws was de uitspraak van ECB-bestuurslid Vukcic die zei dat hij voor het tweede kwartaal een licht positieve economische groei ziet in de eurozone.