Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Botermarkt blijft zwak, maar is niet boterzacht

16 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

De botermarkt blijft enerzijds zwak aanvoelen door een combinatie van een stevige melkaanvoer, zwakke vraag in de EU en een relatief laag prijsniveau bij export. Ook stevige voorraden doen geen goed. Toch kon de DCA-boternotering zich de laatste paar weken weer een beetje herstellen en geeft de prijs ook elders niet met elke druk mee.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De botervoorraden in handen van diverse private partijen zijn volgens handelaren behoorlijk opgelopen. Dit wordt bevestigd in een rapportage van de Europese Milk Market Observatory (MMO). Handelaren en producenten gaven daar aan dat de botervooraad in april van dit jaar al het hoogste punt in vier jaar tijd had bereikt (200.000 ton+). Sindsdien zijn de voorraden nog verder opgelopen.

Toch is er ten opzichte van voorgaande jaren een vrij goede boterexport geweest, geholpen door de inmiddels weer gedaalde prijzen. Zowel naar Azië en naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Wel ontmoette Europa op tal van exportmarkten toenemende concurrentie vanuit met name Nieuw-Zeeland. Dat land is - door een gedaalde afzet van volle melkpoeder naar China - meer magere melkpoeder en boter gaan produceren en verkopen naar andere bestemmingen. Maar zelfs ondanks deze situatie heeft de EU dit jaar ton nog toe relatief veel boter kunnen uitvoeren.

Zuivel produceerde meer boter
Probleem is dat producenten in de EU dit jaar ook relatief meer boter en magere melkpoeder hebben geproduceerd, omdat het hen een aantrekkelijke verwaardingscombinatie leek. Nu hebben bakkers dankzij de relatief lage boterprijs (vooral ten opzichte van vorig jaar) wel weer meer boter gekocht, maar toch blijft er een vrij groot aanbod boven de markt hangen. Een kleine meevaller voor de aanbieders van boter uit Nederland, België en Duitsland is wel dat de druk van met name Ierse en Poolse aanbieders iets minder lijkt. Hun prijzen zijn inmiddels ook meer in lijn met de prijzen van aanbieders in onze regio.

Hoe de markt zich de komende weken ontwikkelt, blijft bij alles moeilijk te zeggen. Veel hangt af van wat er wat afgesproken bij de contractonderhandelingen tussen de Duitse retail en de zuivel daar. De nieuwe Duitse boterprijzen gaan een stevig baken in de markt vormen. Op de jongste Global Dairy Trade-veiling van deze week daalde de prijsindex voor boter nog wel met 3%, maar daarmee was boter beter prijshoudend dan de andere zuivelcommodities in het aanbod.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden