De fysieke palmoliemarkt is de laatste weken licht dalend, maar over de iets langere termijn vrij stabiel. Ten opzichte van andere eetbare oliesoorten is het product qua prijs ondergewaardeerd, maar wellicht met reden.
Dit laatste is voor marktpartijen en analisten aanleiding om ruimte voor prijsstijgingen te zien. Vooral het aanzienlijke prijsverschil met soja-olie wordt vaak aangevoerd. Het is voor een groot deel speculatie. Zoals ook verwachtingen over een mogelijk lagere productie in Maleisië en Indonesië door een nog op te treden El Niño-effect. Dat zou droogte in de regio veroorzaken en dus een lagere oogst.
{{dataviewSnapshot(46_1694597661)}}
De futuresmarkt wordt er door in beweging gehouden. Die reageert per definitie altijd extremer dan de fysieke markt, maar na het vrij extreme jaar 2022 valt op dat de fysieke markt dit jaar in wezen behoorlijk kalm blijft, terwijl de termijnmarkt blijft reageren op ontwikkelingen die zich in de praktijk amper of niet voordoen.
Termijnmarkt verstoort beeld
Grote tendensen, zoals een blijven zwakke vraag vanuit China of een extra grote import door Indiase kopers worden daardoor vaak ondergewaardeerd. Ondertussen blijft het moeilijk goed zicht te krijgen op bijvoorbeeld de voorraden in een land als Indonesië en speelt ook overheidsingrijpen vaak een verstorende rol. Ondertussen lijkt de beschikbaarheid van palmolie vooralsnog geen probleem. Dat is dan waarschijnlijk de reden voor het huidige prijsniveau.