Suiker was eind 2023 juist weer wat in prijs gezakt, maar de prijs zit dit jaar weer in de lift. De Europese wintertarwe kent een slechte start; het is hopen dat het voorjaar en de zomer wel meewerken. Boter- en roomprijzen zwakken verder af. Hogere prijzen voor deze grondstoffen zijn niet direct te verwachten, maar het blijft moeilijk te voorspellen hoe deze markt zich ontwikkelt.
De wintertarwe in de EU staat er niet denderend op, concludeert de Europese Commissie in de januari-editie van het Mars-bulletin. In Nederland en Duitsland is het de nattigheid die problemen veroorzaakt in de wintergranen. Het Middellandse Zeegebied zitten tarwetelers juist te springen om regen. In de Baltische staten en delen van Scandinavië heeft vorst schade aangericht volgen het JRC. In Frankrijk - de grootste tarweproducent in de EU - komt het gewas tot nu toe zonder problemen door de winter. Desondanks bleef de Europese markt redelijk stabiel. Een slechte start betekent niet automatisch een slechte oogst. Een gunstig voorjaar en zomer kan nog veel goedmaken.
Boter- en room zwakken verder af
De boter- en roomprijzen zwakken verder af, room het meest. Het blijft lastig om te voorspellen hoe de prijzen van deze producten zich verder zullen ontwikkelen. Met een seizoensmatig toenemende aanvoer van melk in Europa lijkt het logisch dat de prijzen verder zullen afzwakken, want er komt meer product op de markt. Grote vraag is evenwel: hoe gaat het verder met de Europese melkaanvoer. Ontwikkelt de productie zich zoals verwacht, of moet er door allerlei verscherpte eisen voor de melkveehouderij worden gerekend met een steeds lagere productie?
Het kan zijn dat dit alles nog geen directe impact heeft op de markten, maar zuivelbedrijven lijken toenemend bezorgd over de beschikbaarheid van grondstoffen.