De stijgende tarwemarkt is weer van koers veranderd, terwijl de botermarkt lijkt te stabiliseren. De suikerprijzen stijgen ook, zij het aarzelend. In deze analyse gaan we deze bakkerijgrondstoffen een voor een langs.
Op de Matif in Parijs trok tarwe eind vorige week een sprintje. Inmiddels zijn de gemoederen tot bedaren gekomen en zien we een neerwaartse correctie. Voldoende aanbod van tarwe uit Rusland blijft voor een plafond in de markt zorgen. De Europese tarwe-export blijft mede daardoor achter lopen op vorig seizoen. Tot en met 23 maart is 22,8 miljoen tarwe uitgevoerd door de EU tegen 23,2 miljoen ton een jaar eerder. De natte herfst en winter in niet goed geweest voor de ontwikkeling van wintertarwe in Europa. In het Mars-bulletin van maart dat deze week uitkwam, schrijft het JRC dat graantelers nog weinig lucht hebben gekregen. Er zijn amper kansen geweest voor bemesten en spuiten van de wintertarwe. Waar het niet gelukt is wintertarwe te zaaien zijn er dit voorjaar ook weinig kansen voorbij gekomen om zomertarwe te zaaien. De periode waarin zomertarwe gezaaid kan worden is eigenlijk al voorbij.
Wereldsuikeroverschot verhoogd
De suikerprijzen namen afgelopen week weer aarzelend toe. Op vrijdag sloot de suikernotering in Londen op $638,90 en in New York op $481,72. Onderzoeksbureau ADMISI rapporteert bij Sugaronline over heersende zorgen omtrent de Braziliaanse suikerrietteelt, maar dit werd gecompenseerd door de voor 2023/24 positief bijgestelde verwachting over het wereldsuikeroverschot. Dit vanwege beter dan verwachte Indiase en Thaise productie aan het einde van het seizoen. Afgelopen maandag steeg de Amerikaanse notering naar $483,91. Door uitgestelde oogst in Brazilië, vanwege voorspelde regenval, stegen de prijzen wat. Relatief hoge energieprijzen en een opkomende Braziliaanse munt ondersteunden de suikermarkt aan het begin van de week.
In februari vermenigvuldigde de Braziliaanse suikerexport uit Paranaguá met 2,2 ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden, aldus nieuwsmedium Infomoney. Ook de Oekraïense suikerexport is volgens het ministerie van Agrarisch Beleid & Voedsel van Oekraïne naar Afrikaanse landen aanzienlijk verhoogd. In alleen maart zou al bijna 8.000 ton suiker geleverd zijn aan landen als Kameroen, Libië en Guinee. Sugaronline publiceerde een bericht van de commercieel directeur van Astarta, Vyacheslav Chuk, over de Oekraïense suikerindustrie die in staat zou zijn om een miljoen ton suiker te exporteren per jaar. Suikergigant Asarta is dan ook bereid om een van de belangrijkste exporteurs te zijn. Chuk vermelde ook dat Oekraïense producenten klaar staan om landen rond de Middellandse Zee, het Midden-Oosten en Azië te voorzien van suiker.
Boterprijs stabiliseert
De boternoteringen dalen vaak nog, maar in een lager tempo. Per saldo zou je van stabilisatie kunnen spreken, grosso modo tussen €5.550 en 5.650 per ton wat historisch gezien niet goedkoop is. Vanuit de markt komen ondertussen weer signalen van een licht aantrekkende markt die volgens sommigen ook weer wat tendentieus aanvoelt. Dit is wel vaker het geval op de botermarkt waar handelaren proberen het tempo er stevig in te houden. De markt is onder te verdelen in twee compartimenten. Aanbod uit West-Europa voor de bovenstaande prijzen en goedkoper product uit Ierland en Polen. Dit laatste is echter maar mondjesmaat beschikbaar op de markt. Dit komt mede doordat de Ierse melkaanvoer fors achterloopt op vorig jaar.