Brussel heeft volgens bronnen een compromis bereikt over de versoepelde regels voor de import van agrarische producten uit Oekraïne. Dat het allemaal nog niet in kannen en kruiken is, laat Polen doorschemeren. Polen is vandaag wederom in overleg met Oekraïne over de import vanuit dat land.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,25 lager op €200,75 per ton. Op de CBoT deed tarwe een stapje omhoog en sloot 0,7% hoger op $5.47½ per bushel. Maïs zat in de mineur en verloor 1,3% en kwam uit op $4.26¾ per bushel. Soja leverde eveneens wat in, al bleef het verlies beperkt tot 0,5%. Soja kwam daarmee uit op $11.92½ per bushel.
Het Zwarte Zeegebied trekt weer de aandacht op de granenmarkt. Gisterenavond (27 maart) kwam namelijk het bericht naar buiten dat Brussel overeenstemming zou hebben bereikt over de heffingsvrije import van granen en andere agrarische producten uit Oekraïne. De soepelere regels voor de import zouden tot juni 2025 moeten lopen. Volgens Reuters zou de deal vrijwel gelijk zijn aan het concept dat vorige week werd gepubliceerd. Voor pluimvee, eieren, suiker, haver, maïs, grutten en honing is een noodrem ingebouwd mocht de import boven de referentieperiode uitkomen. Die referentieperiode is wel aangepast in het nieuwe voorstel. In het oorspronkelijke voorstel van Brussel werden 2022 en 2023 gebruiken als referentiejaren voor de maximale import uit Oekraïne. Verschillende lidstaten waaronder Frankrijk en Polen wilden dat ook 2021 - het laatste jaar voor de Russische invasie - ook mee laten wegen. Als compromis wordt nu de tweede helft van 2021 meegerekend voor het bepalen van het exportplafond.
Polen en Oekraïne zitten vandaag overigens weer om de tafel over graanimport. Poolse boeren demonstreren al maanden tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie van graan uit Oekraïne. Goederen uit Oekraïne die doorgevoerd zouden moeten worden blijven volgens de demonstranten tegen te lage prijzen hangen op de Poolse markt. Lokale boeren worden daardoor weggedrukt. Volgens de Poolse minister van Landbouw wordt er gesproken over een systeem met licenties voor de import van agrarische producten uit Oekraïne. Wat binnenkomt, moet er ook weer uit in dat systeem. Polen en Oekraïne verschillen van mening over welke producten hieronder zouden moet vallen. Roemenië en Bulgarije hebben overigens al zulke afspraken gemaakt met Oekraïne.
Droogte en koude
In Rusland begint het aan de droge kant te worden, schrijft SovEcon. Dat levert nog niet direct problemen op voor de tarwe maar het moet binnen een paar weken wel gaan regen volgens het marktbureau. In de Amerikaanse staat Kansas wordt vorstschade in de wintertarwe gemeld. Tot 7 graden vorst was net te gek voor sommige percelen met wintertarwe die aan het strekken was.
Het onderwerp op de Amerikaanse markt is en blijft de areaalverwachting waarmee het USDA eind van de middag Nederlandse tijd komt. Analisten verwachten dat Amerikaanse akkerbouwers meer soja en minder maïs zullen zaaien dit seizoen. De Amerikaanse maïsvoorraad wordt relatief groot ingeschat. Dat is volgens sommige analisten reden dat ondanks een verwacht kleiner areaal maïs toch wat zwak blijft.