De palmoliemarkt is nog steeds zoekende en deint een beetje op en neer met de minerale olieprijs. Berichten over oplopende voorraden in Maleisië zetten de prijs wel een beetje extra onder druk.
Voor de termijnmarkt zijn cijfers over een enigszins tegenvallende export altijd goed voor de nodige reuring. Op de Maleisische termijnmarkt was er dan ook het nodige aan beweging, maar dat was toch op basis van niet heel erg schokkende data.
De productie van palmolie in Maleisië, de tweede grootste producent ter wereld, blijkt in mei met zo'n 13,5% gestegen. Veel meer dan iedereen had verwacht en ook is het veel meer dan de export, die met 11,6% steeg. Gevolg is dat de Maleisische voorraden oplopen. Over Indonesië is minder bekend over de voorraden.
Niet alleen de termijnmarkt reageerde, ook de fysieke marktprijs. Dat kan dan wel weer gunstig uitpakken voor nieuwe exporten. Palmolie is momenteel heel concurrerend op de Indiase markt en weer goedkoper dan bijvoorbeeld soja- en zonnebloemolie. De Maleisische regering stimuleert dit nog extra met een verlaging van de referentieprijs. Het is allemaal bedoeld om de aanschaf zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Buurland de Filipijnen werkt ondertussen ook hard om een graantje mee te pikken van de palmoliemarkt. Met dat oogmerk wordt de ontwikkeling van een nieuwe raffinaderij op het Filipijnse eiland Mindanao dan ook stevig gesteund.
Vanuit Indonesië wordt nog een ontwikkeling gemeld. Onderzoekers hebben daar uit palm vetzuurdestillaat, een afvalstof, een milieuvriendelijk alternatief gemaakt dat werkt als hittestabilisator voor de kunststof PVC.