Dat Trump importheffing wil invoeren is geen nieuws. Toch wist het de granenmarkt te verrassen. Gisteren kondigde hij namelijk een heffing van 25% tegen Canada en Mexico zodra hij op 20 januari zijn intrek neemt in het Witte Huis. Sojaolie reageerde het sterkst op het nieuws. Dat zou namelijk weleens concurrerend kunnen worden als door de heffing used cooking oil en koolzaad te duur worden voor bijmenging in biodiesel.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2 hoger op €216,25 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,7% hoger op $5.39½ per bushel. Maïs deed een stapje terug en sloot 1,1% lager op $4.20 per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts leverde 0,2% in en kwam uit op $9.83½ per bushel.
Na China heeft Trump nu Mexico en Canada in het vizier. "Op 20 januari zal ik, als een van mijn eerste presidentiële besluiten, alle benodigde documenten ondertekenen om Mexico en Canada een tarief van 25% te laten betalen op ALLE producten die de Verenigde Staten binnenkomen, en de belachelijke open grenzen die daarbij horen", schreef Trump op zijn sociale mediaplatform Truth. Dat tarief blijft van kracht tot dat er geen drugs (specifiek fentanyl) en illegale immigranten meer de VS binnenkomen.
Ondermijning vrijhandelsverdrag
Vooral de harde lijn richting Canada komt als een verrassing voor veel analisten. Er zijn weleens vaker spanningen op handelsgebied geweest tussen Canada en de VS. De laatste keer dat er gedreigd werd met handelsbarrières was in de onderhandelingen over wat uiteindelijke leidde tot de U.S.-Mexico-Canada Agreement (USMCA). Dat is de opvolger van het Nafta-verdrag dat in 2020 door Trump in zijn vorige periode werd bekrachtigd. Voor zowel Canada als Mexico is de VS een belangrijke afzetmarkt. 83% van de export van Mexico gaat richting de VS en voor Canada is de VS goed voor 75% van de export.
In een ander bericht schrijft Trump te werken aan 'een extra tarief van 10%, bovenop alle extra tarieven' voor de import uit China. Het is niet helemaal duidelijk of dat bovenop de 60% importheffing komt waar Trump al eerder mee schermde.
Sojaolie zat door de uitspraken in de lift afgelopen handelssessie. Handelaren en speculanten verwachten namelijk dat er meer sojaolie uit de VS gebruikt gaat worden voor de productie van biodiesel. Door de plannen van Trump zou used cooking oil uit China en koolzaadolie uit Canada duurder worden voor gebruik in brandstof. Dat de prijs voor sojabonen niet mee stijgt, komt omdat door een goede vraag naar sojaolie overproductie van sojaschroot op de loer ligt. Dat zet het rendement van de sojaverwerkers onder druk.
Kleine voorraad tarwe bij Russische boeren
Tarwe kreeg afgelopen handelssessie steun door nieuws uit Rusland. Volgens SovEcon is de hoeveelheid tarwe bij telers in de opslag 20% lager vergeleken met vorig jaar. In totaal zit er 21,8 miljoen ton tarwe in de opslagen bij telers dit seizoen volgens het marktbureau. In het zuiden van Rusland - waar de meeste tarwe voor de export vandaan komt - zijn de voorraden 26% kleiner dan vorig jaar en ligt de kleinste hoeveelheid tarwe in vier jaar. De verwachting van analisten is dan ook dat het hoge exporttempo van Russische exporteurs terug gaat zakken de komende tijd.
De hoge inflatie (dik boven de 20%) in Rusland speelt volgens analisten ook een rol bij kleine tarwevoorraad bij Russische boeren. Met geld op de bank is meer te verdienen dan met speculeren dat de graanprijs een stap maakt, stellen sommige analisten. En misschien nog wel belangrijker: geld lenen voor de inputs voor de komende oogst kost Russische boeren klauwen met geld.