Terwijl de suikerprijzen verder toenemen blijven de ontwikkelingen bij de Braziliaanse- en Indiase productie de nieuwskoppen halen. Waar de productie in Brazilie voorloopt, zijn er in India zorgen over uitblijvende regenval. Intussen rapporteert de Europese Commissie in hun laatste publicatie over het gevolg van de overvloedige regenval in Europa.
De stijgende tendens bij de suikernoteringen van New York en Londen komt nu wat duidelijker naar voren. Afgezien van de extremen bewegen de prijzen langzaam opwaarts. Halverwege mei dipten de noteringen naar bijna het laagste punt in anderhalf jaar, onder andere door de relatief sterke start van het Braziliaanse seizoen. Sindsdien klimt de notering en staat nu in New York op $427,92 per ton en in Londen op $570,10 per ton op de borden. Nu staat New York op het hoogste punt in ruim een week, Londen steeg naar hetzelfde niveau in ruim anderhalve maand.
Enerzijds staat de stijging in contrast met de laatst gepubliceerde Unica data, de suikerassociatie van Brazilië. De nummer één producent van suikerriet vermaalde vanaf het begin van het seizoen tot eind mei 140,7 miljoen ton suikerriet. Dat ligt 11,2% boven het niveau van dezelfde periode van vorig jaar. Onder andere areaaluitbreiding en gunstige weersomstandigheden hebben geleid tot een goede start van het seizoen.
Maar er is een ander land waarover momenteel de berichten minder voorspoedig zijn. Vorige week schreven we over de moessonregens in India die achterbleven op het niveau van vorig jaar. Dat is niet bevorderlijk voor de productie van twee na grootste producent. Afgelopen vrijdag kwamen berichten dat in sommige delen van India weer hevige regen is gevallen, met in het Noordoosten zelfs hevige overstromingen. Als de regenval komt, dan geeft dat de productie waarschijnlijk een boost. Daarnaast zijn er toenemende zorgen over de geldende Indiase exportrestricties. De Indiase overheid heeft laten weten de restricties nog niet opnieuw te herzien. Dat nieuws stuwt de suikerprijzen op termijnmarkten waarschijnlijk ook.
Te veel water voor Europese suikerbieten
Dichter bij huis is het ontzettend nat geweest en dat heeft verschillende gewassen aangetast in Europa. Dat wordt nu ook bevestigd in de laatste JRC Mars Bulletin van de Europese Commissie. Een overvloed aan water heeft de groei van gewassen in de Benelux, West-Duitsland, Noordoost Frankrijk en Noord-Italië in de weg gezeten. De Europese Commissie verwacht nu dat de opbrengst per hectare voor suikerbieten terugvalt. Eerder werd in mei een hoeveelheid van 75,4 ton per hectare verwacht, en dat is voor juni omlaag bijgesteld naar 74,4 ton per hectare. Dat is nog wel boven het vijfjarig gemiddelde van 73,2 ton per hectare.