Shutterstock

Analyse Grondstoffen

India hoopt door regen op goede opbrengst suikerriet

9 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De suikernoteringen zijn de afgelopen dagen wat gedaald, maar over het algemeen laten de prijzen vanaf eind mei een stijging zien. In India is er door onder andere regenval hoop op een goede suikerrietoogst. Daarnaast lijkt de Europese suikerimport en -export weer terug op niveau.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanaf eind juni zijn de suikerprijzen weer wat gedaald. Toen stond de notering van Londen op het hoogste punt op $598,40 per ton en noteerde New York $447,54 per ton. Gisteren stond de notering van Londen op $560,70 per ton. New York daalde naar $443,79 per ton. Het grotere plaatje laat een hakkelende stijging zien, met als startpunt eind mei.

De Indiase meteorologische dienst liet begin deze week weten dat het land bovengemiddelde regenval heeft gehad. India is de een na grootste producent van suiker in de wereld. Ook voor komende week is er hevige regenval voorspeld, verspreid over het land. Dat zou goed uit kunnen pakken voor de rietsuikerproductie en een drukkend effect kunnen hebben gehad op de suikerprijzen. Anderzijds zorgt de hevige regenval voor veel problemen in het land.

De laatste tweewekelijkse productiecijfers van de Braziliaanse suikerassociatie Unica waren goed. Er werd in de eerste helft van juni in de centraal-zuidelijke regio bijna 49 miljoen ton suikerriet verwerkt. Dat is 20,5% meer dan voorgaand seizoen. Vanaf de start van het seizoen (1 april) tot half juni steeg de productie met 13,3% tot 189 miljoen ton. Dat zou een drukkend effect kunnen hebben op de suikerprijzen.

Europese suikerexport en -import terug op niveau
De verbeterde suikerproductie in Europa van bietenoogst 2023/24 blijft goed terug te zien in de Europese cijfers over suikerinvoer en -uitvoer. Dit nadat de suikerproductie van 2022/23 een stuk lager uitviel om verschillende redenen, waaronder droogte. Nu blijft de export vanuit Europa in lijn met het seizoen 2021/22 en ook de importvolumes zijn weer terug op niveau. In totaal is er tot 16 juni 1,19 miljoen ton suiker geïmporteerd, tegenover 2,2 miljoen ton suiker op hetzelfde moment vorig seizoen. De export is ook weer toegenomen en verloopt zelfs bovengemiddeld ten opzichte van andere jaren. De export staat op 1,05 miljoen ton, terwijl het vijfjarig gemiddelde een stuk lager ligt met circa 600 ton. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste afnemer met een aandeel van 16%, gevolgd door Israël met 11%, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De suikerimport van Europa uit Oekraïne staat op 475.000 ton in de periode van oktober tot en met 24 juni dit seizoen. Ook de afgelopen maanden werden nog grote volumes geïmporteerd, maar dat wordt de komende maanden aanzienlijk minder door nieuwe handelsregels tussen Oekraïne en de EU. Die gelden voor zeven landbouwproducten, waaronder suiker. Zo geldt er een opschorting van de export bij het bereiken van een bepaald exportvolume (dat nu bereikt is), maar ook tariefquota, die sinds 2 juli van kracht zijn. Hiermee moet worden voorkomen dat een te groot exportvolume van deze producten de EU-markt verstoord.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden