De olijfoliemarkt gaat gestaag naar beneden, ook al is daar in de retail nog amper iets van te merken. In Spanje en ook Griekenland zijn de oogstverwachtingen sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Ook in andere landen rondom de Middellandse Zee wordt een betere oogst verwacht.
Hoeveel groter de olijfolieproductie in Spanje dit jaar gaat uitpakken, is nog lastig te zeggen. Ruwe schattingen gaan uit van enkele tientallen procenten meer.
Ook in Griekenland wordt een grotere oogst verwacht. Deze organisatie van olijftelers daar verwacht een ruim 10 tot 12% hogere oogst, maar in Griekenland zullen de verschillen in opbrengst dit jaar waarschijnlijk toch iets kleiner zijn dan in Spanje. Daar heeft de teelt in de voorbije twee jaren het meest te lijden gehad van de droogte.
Vooruitlopend op de feitelijke oogst is de olijfolieprijs in Spanje (en elders) ondertussen al behoorlijk gedaald. Deze daling gaat overigens niet zonder horten en stoten. In de voorbije weken heeft zich een extra sterke daling voorgedaan, waarna inmiddels weer een correctie heeft plaatsgevonden.
Nieuwe EU-regelgeving
De olijfolieproductie in de EU-lidstaten langs de Middellandse Zee, en indirect ook in de overige landen in de regio, zou trouwens nog wel kunnen krimpen vanwege andere oorzaken dan het klimaat. In nieuwe EU-regelgeving worden namelijk strengere regels gesteld voor het gehalte aan polycyclische aromatisch koolwaterstoffen (PAK's) dat mag voorkomen in olijfolie. En om aan die regelgeving te kunnen voldoen, zullen telers maatregelen moeten nemen. Bijvoorbeeld tijdens het snoeien van de olijfgaarden geen gebruik meer maken van kettingzagen. De olie van deze zagen is vaak vervuild met PAK's. Ook mogen bepaalde geprepareerde jute zakken niet meer worden gebruikt.
Olijfolie die niet aan de nieuwe eisen voldoet, mag voortaan alleen nog maar worden gebruikt voor biobrandstof en de prijs daarvan is te laag voor olijftelers om van te kunnen leven.