De suikernoteringen hebben groenere tijden gekend kun je wel zeggen. De koersen blijven onder druk staan en komen gemiddeld steeds lager uit. Dat heeft voor een deel te maken met de suikerproductie in Brazilië, maar ook een andere grootmacht in de zoetstof is van invloed op de markt.
De suikernotering in Londen bereikte eind november 2023 nog niveaus boven de $750 per ton, maar is na 9 maanden ongeveer een derde van de waarde kwijt. Afgelopen maandag (6 augustus) sloot de koers op $515,90, het laagste sinds oktober 2022 op het witte suikercontract. De afgelopen maanden maakte de suikernotering een vrije val en andere sterke dalingen door, al veerden deze daarna vaak ook weer deels op. Die correcties waren meestal lager dan de daling. Al is er natuurlijk wel een verschil met de Europese suikermarkt, met de (vaste) contracten die producenten als Tereos en Cosun hebben met hun afnemers. Toch geeft de termijnmarkt suiker goed weer wat er aan de hand in op de suikermarkt. Overigens laat het ruwe suikercontract in New York dezelfde beweging zien.
Brazilië blijft markt onder druk zetten
Zowel de mondiale als de Europese suikerprijzen liepen tot en met 2023 hard op. Dit had meerdere oorzaken, met een tegenvallende suikerproductie in verschillende continenten voorop. Dat terwijl de vraag naar de zoetstof juist groeide. Een topoogst en vervolgens een rits aan verbroken Braziliaanse exportrecords van suiker gaf de suikermarkt weer een andere richting. Het Zuid-Amerikaanse land is 's werelds grootste suikerproducent en is met afstand de grootste suikerexporteur ter wereld. Ook nu in het nieuwe verwerkingsseizoen 2024/2025 is Brazilië nog altijd veel volume aan het exporteren. Volgens rederij Cargonova ligt de suikerexport ongeveer 50% hoger in de eerste helft van 2024 dan dezelfde periode vorig jaar.
Daarbij zijn de vooruitzichten van de nieuwe oogst suikerriet in Brazilië ook niet verkeerd, zo valt op te maken uit inschattingen en berichten van UNICA, de vereniging van suikerrietverwerkers in Brazilië. Op het moment gooit regenval wat zand in de oogstmotor, maar dat is tijdelijk. Door wat minder gunstig weer wordt niet opnieuw een recordopbrengst verwacht als een jaar geleden, maar de kaarten voor een goede suikerproductie zijn geschud. Met de hoge voorraden en deze productie blijft Brazilië suiker leveren en de suikermarkt eerder onder druk zetten dan aanjagen.
Vooruitzicht India
Europa is met een aandeel van 15 tot 17% van de gemiddelde suikerproductie geen grote producent. Zeker als het op import en export aan komt, heeft ons continent weinig betekenis op de wereldmarkt. Een andere grootmacht die wel een stempel kan drukken op de suikermarkt is India. Daar zijn de vooruitzichten - na eerdere jaren met een ondermaatse suikerproductie - toch wat verbeterd voor het komende seizoen. De groeiomstandigheden zijn gunstiger na een relatief droog seizoen dankzij het weerfenomeen El Niño. Bovendien verwacht de Indiase Meteorologische Dienst (IMD) dat de moessonregens in India in augustus en september bovengemiddeld zijn, wat goed uitpakt voor de suikerrietteelt. Die berichtgeving liet de suikernoteringen de afgelopen dagen extra ontspannen.
Roep om opheffen exportverbod
Wel geldt er nog altijd een exportverbod op de zoetstof in India. Die is twee jaar geleden ingevoerd en nog altijd niet opgeheven. Het verbod werd ingevoerd om de binnenlandse markt te beschermen. De suikerindustrie probeert al langere tijd dit verbod op te heffen, mede om te kunnen profiteren van de hogere prijzen in de wereldmarkt. Ook de huidige prijzen liggen hoger dan op de interne Indiase markt. Recent heeft de Indiase suikerindustrie (opnieuw) gelobbyd voor toestemming om het komende seizoen 2 tot 3 miljoen ton suiker te exporteren, gelet op de toename van de voorraden in het land. Met de verbeterde vooruitzichten en voorraden is er best een kans dat de export voor het eerst in twee jaar weer wordt toegelaten.
Ook in Thailand, een andere grote suikerexporteur in de wereld, heeft een iets bovengemiddelde neerslag voor de tijd van het jaar gunstig uitgepakt voor de suikerrietteelt. In juni was er een drogere periode waardoor suikerriet minder gunstig ontwikkelde, maar daar lijkt de teelt nu van te herstellen. Ook daar zijn de neerslagvooruitzichten goed voor de komende maanden, net als in India.