ChameleonsEye / Shutterstock.com

Nieuws Bedrijven

Fonterra doet derde forse investering op rij

Maandag 13:15 uur - Alex Jurvillier

Het Nieuw-Zeelandse coöperatieve zuivelbedrijf Fonterra doet voor de derde keer in korte tijd een grote investering. Het gaat bij de meest recente aankondiging om NZ $150 miljoen (bijna €84 miljoen) voor een nieuwe koelopslag bij de productiefaciliteit in het Nieuw-Zeelandse Whareroa. De teller van de drie investeringen samen staat op NZ $375 miljoen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder was al bekend dat Fonterra fors aan het investeren was in het uitbreiden en verbeteren van de productiecapaciteit. Zo kondigde Fonterra op 3 september aan een nieuwe fabriek voor lang houdbare (UHT) room te bouwen in Edendale in Southland. Hiermee is ook NZ $150 miljoen (€84 miljoen) gemoeid.

Ook was bekendgemaakt dat de zuivelcoöperatie de productie van eiwitten als voedingsingrediënt wil uitbreiden. Het bedrijf mikt op een groeiende afzet van de eiwitten in medische voeding en sportvoeding. Dat doet Fonterra door de productiecapaciteit van hoogwaardige zuiveleiwitten in Studholme uit te breiden. Daarvoor trekt Fonterra NZ $75 (€42 miljoen) miljoen uit. 

Drie rugbyvelden
De nieuwe koelopslag bij de vestiging in Whareroa krijgt een grootte van naar eigen zeggen drie rugbyvelden (19.000 vierkante meter), met een capaciteit van 26.000 ton kaas. De productiefaciliteit is goed voor 12,5 miljoen liter melk per dag, meldt Fonterra. Er worden door meer dan 1.000 medewerkers meerdere zuivelproducten geproduceerd, van mozzarella tot boter, kaas en melkpoeder. De bouwwerkzaamheden gaan volgende maand van start en de huidige faciliteit blijft in bedrijf. Over drie jaar zijn de werkzaamheden naar verwachting voltooid.

Fonterra doet deze investeringen om meer toegevoegde waarde te creëren in de portfolio, wat een groeiende winstgevendheid moet geven. De handelsmogelijkheden voor de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant zijn daarbij ook gegroeid, onder meer door de vrijhandelsovereenkomst van Nieuw-Zeeland met het Verenigd Koninkrijk. De Nieuw-Zeelandse minister van Landbouw, Todd McClay, spoort Fonterra en andere zuivelaars ook aan om gebruik te maken van de vrijhandelsovereenkomst. Nieuw-Zeeland bespaart vanaf dag één van de invoering al NZ $100 miljoen aan invoertarieven. Anderzijds exporteert Fonterra fors richting Maleisië, waar de coöperatie de komende jaren kansen ziet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden