Even was de rollercoaster van de cacaonoteringen op de ICE van Londen en New York getemperd. Een forse beweging neerwaarts, hoewel heviger op de beurs van New York dan van Londen, laat toch weer blijken hoe volatiel de cacaonoteringen zijn.
In New York stond op 27 oktober $8.281 per ton op de borden, vijf dagen later was dat $7.039 per ton. Dat is dan ook meteen het laagste punt voor New York sinds half mei. Londen daalde minder hard, tot £5.106 per ton, het laagste punt sinds begin september.
In Ghana en Ivoorkust wordt de cacaohandel gereguleerd door de overheid, en zo wordt ook de prijs die de teler ontvangt door hen bepaald. De tweede cacaoproducent van de wereld, Ghana, maakte al eerder bekend welke prijs cacaotelers zullen ontvangen voor hun bonen. Momenteel staat die prijs op 48.000 Ghanese cedi per ton (zo'n €2.745,13). Omdat cacaosmokkel richting naburige landen een groot probleem is, keek de sector de laatste weken vooral naar Ivoorkust, die de nieuwe prijs nog vast moest stellen. Die is nu bekend. De grootste producent verhoogt de prijs voor cacaotelers naar 1.800 CFA-frank per kilogram.
Afhankelijk van de wisselkoersen van het moment met de dollar en euro is de cacao uit het ene land iets duurder dan uit het andere. De prijzen ontlopen elkaar echter niet veel. Een gelijkere prijs kan ervoor zorgen dat er minder cacao wordt gesmokkeld van het ene naar het andere land. Al zijn er nog steeds andere aangrenzende landen waar cacao naartoe wordt gesmokkeld.
De ogen zijn inmiddels gericht op het reeds gestarte cacaoseizoen van Ghana en Ivoorkust. Persbureau Bloomberg heeft de gemiddelde verwachting van vijftien analisten en handelaren berekend voor de wereldproductie komend seizoen. Die zou de vraag zou kunnen overstijgen met 90.000 ton. Dit is te danken aan een betere oogst in Ivoorkust. Het is echter de vraag of dat genoeg is om het tekort van dit seizoen te herstellen dat wordt berekend op 462.000 ton.
Uitstel ontbossingswet?
Daarnaast komen er uitdagingen bij voor de cacaosector, zoals de naderende Europese ontbossingswet, die op 30 december van kracht gaat. De Europese Cacao Associatie en vele andere brancheorganisaties, landen en handelaren hebben om uitstel gevraagd bij de Europese Commissie. Bloomberg meldt dat de Commissie nu wil voorstellen om de verordening met een jaar uit te stellen. Daarover moeten het Europees Parlement en de lidstaten dan weer moeten beslissen. Uitstel zou ook voor Nederlandse retailers en handelaren een zegen zijn, aangezien zij momenteel nog kampen met veel onduidelijkheden rondom de ontbossingswet.