De olijfolieprijs, zoals gerapporteerd door de Spaanse federatie van olijfolieproducenten, Infaoliva, daalt sinds half september. Waar de prijs vanaf medio juli vlot steeg, is deze bijna net zo hard gedaald.
20 september stond de prijs op €7,05 per kilo, voor het weekend noteerde olijfolie €6,15 per kilo. Het grotere plaatje, vanaf begin dit jaar, toont afgezien van de grotere prijsbewegingen eveneens een dalende olijfolieprijs. Al is deze nog steeds hoog in vergelijking met voorgaande jaren.
De Spaanse oogst wordt naar verwachting beter, zo schrijven analisten. Het oogsten start in Spanje doorgaans eind deze maand en gaat door tot februari.
Onder meer door de hogere Spaanse productie verwacht de Europese Commissie een verder herstel van de olijfolieproductie in 2024/25, met de kanttekening dat extreem weer roet in het eten kan gooien. De Europese olijfolieproductie zou de 2 miljoen ton kunnen halen, wat een jaar-op-jaarstijging betekent van 32%. De grotere productie zou volgens de Europese Commissie de prijzen kunnen drukken, en ook de consumptie herstellen.
Afhankelijk van hoe snel de consumentenprijzen dalen wordt verwacht dat de consumptie tot 7% toeneemt. Nog onzeker is dus hoe snel dat gaat gebeuren, en hoe de consument daarop reageert. Sommige consumenten kunnen gewend zijn geraakt aan andere oliën en de vraag is of zij weer zullen overstappen op olijfolie.