De cacaoprijzen zijn de afgelopen week gestegen. De cacaoproductie staat nog steeds onder druk door het droge seizoen in West-Afrika. De voorraad is historisch laag. Ondanks de prijsstijgingen proberen grote spelers veel cacao te bemachtigen. Kleinere spelers kunnen weleens in de kou blijven staan.
Op 22 januari sloten de cacaonoteringen hoger dan een week eerder. In New York stegen de cacaoprijzen op de Intercontinental Exchange (ICE) op weekbasis met 7,89% tot $11.675 per ton. De notering in Londen sloot op £9.347 per ton, een stijging van 6,87% ten opzichte van 15 januari.
Hoewel de huidige prijzen lager zijn dan tijdens de prijspiek van 18 december (-5,83% in Londen, -7,08% in New York), is het nog steeds een enorme stijging ten opzichte van een jaar geleden. Jaar-op-jaar zijn de cacaoprijzen met 149,7% gestegen in Londen en met 159% in New York.
Cacaovoorraad zakt tot laagste punt in 21 jaar
Beperkte cacaolevering en een sterke vraag zorgen voor een prijsstijging, Belangrijkste spelers blijven zich ondertussen inspannen om hun voorraad veilig te stellen. Cacaovoorraden blijven dalen. Het totaal aantal zakken dat door ICE Futures US-gelicentieerde magazijnen wordt gerapporteerd, bereikte 16 januari het laagste punt in 21 jaar. Op 21 januari stegen de cacaovoorraden met het verwaarloosbare percentage van 0,06% tot 1.293.075 zakken. De voorraden liggen daarmee nog steeds bijna 69% onder het niveau van vorig jaar.
Momenteel is het het droge seizoen in West-Afrika. De prognoses voor de productie en export gaan uit van een cacaotekort voor het vierde jaar op rij, waardoor de prijzen verder stijgen. Er valt te weinig regen in de belangrijkste cacaoproducerende regio's om de bloesems goed te laten uitgroeien tot cacaopeulen. Droogte zorgt ervoor dat bloesems en peulen verwelken en de oogst tussen april en september lager zal liggen.
In Ivoorkust leverden boeren dit marktjaar 1,2 miljoen ton aan de havens, 26% meer dan het jaar ervoor. De droge weersomstandigheden wekken echter zorgen op over de productie voor de huidige oogst. Dit zou een verminderde levering aan havens en een afname van de wereldwijde beschikbaarheid van cacao betekenen, gezien het belang van Ivoorkust als grootste producent en exporteur.
Volgens persbureau Reuters is de Ivoriaanse cacao-export met 17% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Bovendien geven rapporten aan dat Ivoriaanse kopers voorraden aanhouden die de limiet van twee weken, die is vastgesteld door de Ivoriaanse Koffie-Cacao Raad (CCC), overschrijden. Dat maakt het cacaotekort groter en drijft de prijzen voor exporteurs op.
In Ghana is de cacaoproductie sinds 2021 dalende door klimaatverandering en plantenziekten. Omdat de cacaoproductie is gedaald tot het niveau van twee decennia geleden, onder de 550.000 ton, heeft Ghana de levering van 370.000 ton cacao uitgesteld.
De European Cocoa Association (ECA), de Cocoa Association of Asia (CAA) en de US National Confectionery Association (NCA) publiceerden 16 januari rapporten over de maling van cacao. Ze melden alle drie dat de maling in het vierde kwartaal gedaald is vergeleken met hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. De ECA, de CAA en de NCA rapporteren een daling van respectievelijk 5,4%, 0,5% en 1,2%. Hieruit blijkt dat de hoge prijzen een negatieve invloed hebben op de vraag.
Grote bedrijven stellen grote volumes veilig
Ook in de toekomst worden problemen voor de cacaoproductie voorspeld, wat aanpassingsvermogen van spelers in de sector vraagt. Sinds de prijspiek van half december hebben chocoladeproducenten zoals Barry Callebaut ondanks de grote vraag hun aankopen van cacaobonen beperkt.
Lindt heeft aangekondigd de prijs van de producten te verhogen om de stijgende cacaoprijzen door te berekenen aan de eindconsument. De producent lijkt ervan overtuigd dat de verkopen niet zullen worden beïnvloed door de stijgende prijzen van chocolade. Andere spelers in de sector, zoals Cargill en Hershey's, zijn bezig om een deel van de dalende voorraad in handen te krijgen. Vorige week deed Hershey een bod op meer dan 90.000 ton cacao.
Gezien de uitdagingen waarmee cacaoproducenten worden geconfronteerd, zouden grote spelers die de hand leggen op grote hoeveelheden cacao, in combinatie met de stijgende prijzen, het kleinere chocoladeproducenten moeilijk kunnen maken om aan de grondstof te komen.
Cacaovrije alternatieven
Ondertussen onderzoekt de foodtech-startup Voyage Foods chocolade-alternatieven. Het bedrijf kondigde vorig jaar een partnerschap aan met Cargill voor de bouw van een cacaovrije chocoladefabriek. Hoewel deze zich in eerste instantie richt op de productie van allergeenvrije voedingsmiddelen, kan deze ontwikkeling op termijn ook zorgen voor minder afhankelijkheid van cacao voor chocoladeproductie.