Emmentaler is een generieke, niet-beschermde aanduiding voor een kaassoort, net als Gouda, Edammer of mozzarella. Dit heeft in ieder geval de Europese Commissie bepaald, in navolging van het Europese Hof.
In Zwitserland kan daar anders over worden gedacht, maar de Commissie meent dat ze goede redenen heeft, ook al is zo'n besluit niet uitgesproken sinds de invoering van oorsprongsbeschermingen voor traditionele voedingsmiddelen. Het Duitse Milchindustrieverband (MIV) is blij met het besluit, want veel kaasmakers hadden anders nieuwe aanduidingen moeten bedenken.
Voor haar besluit dat Emmentaler een generieke kaasnaam is, baseert de Commissie zich onder meer op het gegeven dat in Duitsland en Frankrijk al beschermde regionale varianten van Emmentaler kaas bestaan. In Zuid-Duitsland wordt Allgäuer Emmentaler geproduceerd, in Frankrijk Emmental de Savoie en Emmental francais est-central.
In mei 2023 sprak het Europese Hof van Justitie al uit dat Zwitserland de Emmentaler kazen niet als beschermd Zwitsers product mag laten gelden op de Europese markt. Ook in de VS verloor Zwitserland al diverse zaken om Emmental en Gruyère als beschermde kaassoorten neer te zetten.
Nederland heeft ook ooit geprobeerd om Goudse en Edammer kazen een geografische bescherming te geven, maar tot een generieke bescherming is het nooit gekomen. Wel mogen Goudse en Edammer kazen met een extra toevoeging als beschermde producten worden verkocht. Bijvoorbeeld Gouda of Edam Holland en Noord-Hollandse Gouda.