Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Sodiaal wil sterker staan in strijd om Emmentaler

10 Februari 2025 - Klaas van der Horst

De Franse zuivelcoöperatie Sodiaal reorganissert de productieketen voor Emmentaler kaas. Meer in het algemeen maakt het zich op voor toenemende concurrentie, ook met het oog op de fusie van FrieslandCampina en Milcobel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om die reden streeft Sodiaal ernaar om dit jaar een melkprijs inclusief toeslagen uit te betalen van ongeveer €50 per 100 liter, zo heeft ze laten weten. Nu zit de coöperatie nog een klein eindje van dat doel af, want voor februari en maart betaalt ze een basisprijs van €47,00 per 100 liter. Bovenop deze prijs komen vaak nog enkele toeslagen, maar de €50 wordt nog niet aangetikt.

Genoemd prijsniveau is in eerste instantie bedoeld om de eigen leden een goed inkomen te bieden, maar ook om stevig te staan in de verwachte concurrentie in het noorden van het land met fusiebedrijf FrieslandCampina-Milcobel, zo vertelden managers onlangs aan Franse media.

Een van de maatregelen om beter te kunnen presteren is een reorganisatie van de productieketen voor Emmentaler. Sodiaal heeft in toenemen de mate last van kaasbedrijven in noordelijk Europa, die ook Emmentaler produceren, en dan voor de private labelmarkt. Dat is aanleiding om te gaan snijden in de eigen productiekosten voor Emmentaler. De relatief kleine fabriek in Malestroit (capaciteit 15.000 ton) wordt over enkele jaren gesloten en de productie wordt overgebracht naar Montauban de Bretagne, waar een grotere fabriek staat, die nu al 55.000 ton Emmentaler per jaar produceert. 

De productie in Malestroit is relatief duur en modernisering en capaciteitsuitbreiding daar levert uiteindelijk ook minder winst op dan uitbreiden in Montauban.

Emmentaler is een belangrijk product voor Sodiaal. Een kwart van de 4,2 miljard liter van de coöperatie gaat in de productie van deze kaas.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden