Op de rundvleesmarkt regent het niet alleen records, maar blijven de prijzen ook nog eens in rap tempo stijgen. Door een zeer krappe markt is al het rundvlees duur. Voor kwaliteit wordt steeds meer betaald, al trekt de schaarste van de hogere kwaliteiten de prijzen onderaan de markt tegelijk steeds vaker omhoog. Ondertussen is ook importeren moeilijk en lijken ook de laatste geitenpaadjes inmiddels afgesloten.
De rundveeprijzen zijn weer fors gestegen. De U-kwaliteit bereikte vorige week een recordniveau. Desondanks steeg de prijs deze week wederom met 27 cent tot €6,25 per kilo. Ondertussen evenaart de P-kwaliteit het recordniveau van direct na de inval in Oekraïne, na een stijging van 37 cent. De notering komt uit op €4,50 per kilo. De tweede worstkwaliteit stijgt eveneens, maar blijft nog wat achter.
Op de rundveemarkt stijgen de prijzen hard, maar in de dagelijkse praktijk verandert er weinig. Rundvee blijft zeer schaars. Met name luxe vleesrunderen zijn nog altijd moeilijk te krijgen. Handelaren geven aan om ieder rund te moeten strijden en ook slachterijen zijn blij me alle beschikbare aanwas. Dit verklaart de aanzienlijke toename van de prijzen. Ondertussen blijft de concurrentie zeer sterk.
De schaarste wordt weerspiegeld op de vleesmarkt. Enkele weken geleden gaven slachterijen nog aan dat klanten blij waren met al het vlees dat ze konden krijgen, ongeacht de prijs. Inmiddels is die situatie gekeerd en worden klanten een stuk mondiger tijdens de onderhandelingen. Vooralsnog trekken slachterijen van vleesvee aan het langste eind. Klanten kunnen het vlees simpelweg niet bij de concurrenten inkopen, laat staan voor een betere prijs. Er is dan ook nog geen prikkel om de klant wat tegemoet te komen.
Melkrunderen blijven ook schaars
Ook melkrunderen blijven schaars. De melkprijzen zijn nog altijd aan de hoge kant en neigen na een iets zwakkere periode weer omhoog. Met name de boterprijs zit weer in de lift, nu de prijzen in Nieuw-Zeeland op recordniveau staan. Daardoor worden al een tijdje minder melkkoeien naar de slacht gebracht, met duidelijke schaarste tot gevolg. Met name in de wat hogere categorieën stijgen de prijzen fors. De laatste weken geldt één regel: hoe hoger de kwaliteit, hoe sterker de stijging van de prijs.
Zo stijgen de prijzen van worstkoeien van de eerste kwaliteit met 15 cent, terwijl de tweede kwaliteit met een toename van 2 cent wat achterblijft. De leeftijd waarop melkrunderen worden geslacht lijkt hiervoor te zorgen. Door twee opeenvolgende periodes met hoge melkprijzen was het voor melkveehouders simpelweg aantrekkelijk om runderen zo lang mogelijk door te blijven melken. Ondertussen blijkt de P-kwaliteit de grootste stijger. De prijs van runderen van deze kwaliteit steeg met maar liefst 37 cent, oftewel 9%. Dit is een uitzonderlijk sterke stijging voor de vleesmarkten. Door de lage beschikbaarheid van rundvlees van hogere kwaliteiten nam de vraag naar het vlees van runderen met de P-kwaliteit de laatste weken aanzienlijk toe.
Geitenpaadjes sluiten
In de markt is te horen dat het importen van vlees of vee ook geen uitweg uit de situatie biedt. De rundvleesmarkt is in heel de wereld krap. Slachterijen zien dat zelfs de laatste geitenpaadjes verdwijnen. Zo geeft een speler aan zo af en toe snippers uit Botswana te importeren. Prijzen zijn daar een stukje lager en door de lage binnenlandse prijzen lukt het op die markt altijd om wat grotere partijen te bestellen. De laatste weken moesten zelfs handelaren uit het Afrikaanse land nee verkopen.