Shutterstock

Nieuws FAO FOOD INDEX

Voedselmandje van FAO blijft even duur

5 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De voedselprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie FAO is in juni onveranderd gebleven ten opzichte van het niveau van vorige maand. De verschillende indexen van vlees, zuivel, tarwe, plantaardige oliën en suiker wogen dusdanig tegen elkaar op dat de voedselprijsindex gelijk bleef.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee komt de voedselprijsindex op 120,6 punten voor juni.Dat is lager dan de 123,1 punten van juni 2023. De index van plantaardige oliën steeg het hardst. Ook de suiker- en zuivelindices stegen. De vlees- en graanindices daalden.

Plantaardige oliën
De index van plantaardige oliën steeg van 127,8 punten in mei naar gemiddeld 131,8 punten in juni. Dat is het hoogste punt sinds maart 2023. De index vorig jaar juni bedroeg 115,8 punten. Palm- soja en zonnebloemolie stegen in prijs, meldt FAO. De prijs van palmolie steeg als gevolg van toegenomen wereldwijde importvraag. Soja- en zonnebloemolie stegen mede als gevolg van toegenomen vraag vanuit de biobrandstoffenindustrie in Noord- en Zuid-Amerika.

Graan
De graanprijsindex daalde van 118,7 punten in mei naar gemiddeld 115,2 punten in juni. Ook lager dan het niveau van begin dit jaar, toen de index op 119,9 punten stond. De index stond vorig jaar juni op 126,6 punten. De exportprijzen van alle grote graansoorten daalden maand op maand. De daling zou volgens FAO voornamelijk komen door seizoensgebonden druk, de oogst op het noordelijk halfrond zet goed door.

Zuivel
De zuivelprijsindex van juni bedroeg gemiddeld 127,8 punten. Dat is hoger dan de 126,3 punten van mei en de 119,9 punten van juni vorig jaar. Onder andere vanwege de internationale boternoteringen, die stegen naar het hoogste punt in 24 maanden. De vraag naar boter voor levering op de korte termijn steeg. Sterke retailverkopen en seizoensgebonden verminderde melkaanvoer vanuit West-Europa speelden daarbij een rol. Prijzen van magere en volle melkpoeder stegen eveneens. Aan de andere kant daalden de kaasprijzen licht.

Suiker
De suikerprijsindex steeg van 117,1 punten in mei naar 119,4 punten in juni. Dat is wel een heel stuk lager dan juni 2023, toen de suikerindex op 152,2 punten stond. Voornamelijk de productie in mei van grootste producent Brazilië was lager dan verwacht, schrijft FAO. Anderzijds speelden onregelmatige moessonregens in India een rol in de stijging, evenals de oogstverwachting binnen de EU.

Vlees
De vleesprijsindex daalde licht van 117 punten in mei naar gemiddeld 116,9 punten in juni. Dat is wel een stuk lager dan het niveau van juni 2023, met 119 punten. Maar maand op maand was de daling zeer gering.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden