Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt kent een mooie nazomer

6 September 2024 - Matthijs Bremer

De rundveeprijzen blijven al vrijwel de hele zomer gelijk. Toch is de vleesmarkt vrij dynamisch. Na een zwakke periode was er de laatste weken door het goede weer namelijk sprake van een goede afzet. Door een gebrek aan vertrouwen is er onder slachterijen echter weinig enthousiasme om de prijzen van zowel vlees als vee nog verder te verhogen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De runderprijzen blijven opmerkelijk stabiel. De U-kwaliteit wordt voor de negende week op rij voor €4,97 per kilo verhandeld. In dezelfde periode was de prijs van de P-kwaliteit €3,18 per kilo.

Dat de prijzen stabiel zijn, betekent niet dat er op de rundvleesmarkt weinig gebeurt. Hoewel slachterijen ervoor hebben gekozen om de veeprijzen zeer stabiel te houden, zijn er deze zomer aanzienlijke verschuivingen geweest in de vleesprijzen. Het grootste deel van de zomer was er aanzienlijke druk op de onderdelenprijzen. Dat begon met lage prijzen voor luxe onderdelen door een lagere vraag uit Zuid-Europa. Later breidde de daling uit naar zwakke prijzen van snippers op de Noord-Europese markt.

Met name dit laatste kwam niet onverwachts. Door het slechte weer is er in het voorjaar weinig gebarbecued waardoor supermarkten met grote vleesvoorraden bleven zitten. Dit heeft de prijzen van met name producten die van snippers gemaakt worden aanzienlijk onder druk gezet. Door een zwak aanbod durfden slachterijen hun slachtprijzen echter niet te verlagen.

Vleesvraag neemt toe
Inmiddels zie je het tegenovergestelde patroon. De vraag is de laatste weken aanzienlijk toegenomen, zo vertellen ingewijden in de markt. Dat begon bij een grotere vraag naar luxe onderdelen uit Zuid-Europa. Slachterijen geven aan dat de export van onderdelen als entrecotes, hazen, lendes en bavettes aanzienlijk is toegenomen. Dit is een atypische situatie. Normaal gesproken valt de vraag naar luxe onderdelen in Zuid-Europa vanaf september terug. Door kouder weer kiezen mensen ervoor om vaker thuis te koken en minder uit eten te gaan en neemt de vraag naar luxe onderdelen af. Dit jaar speelt dit effect echter niet, aangezien het buitengewoon warm is. Ook in Noord-Europa blijft het lang warm en dat resulteert weer in een betere vraag naar snippers. Er wordt meer gebarbecued dan je in deze tijd van het jaar zou verwachten. Ingewijden in de markt vertellen dat supermarkten na lang op hun voorraden te hebben geteerd, weer producten gemaakt van snippers bestellen.

Dat helpt de schade van het zwakke voorjaar wat te beperken, maar over de lange termijn zijn slachterijen niet al te optimistisch. Het warme weer houdt niet eeuwig aan en de structurele vraag is nog altijd niet sterk. Een medewerker van een slachterij geeft aan te verwachten dat de situatie ieder moment weer kan keren. "Klanten beginnen langzaam maar zeker weer assertiever te onderhandelen over de prijs. Nu gaat de slachterij daar nog niet op in, maar het kan niet lang meer duren voordat meebuigen onvermijdelijk is", zo vertelt de medewerker.  

Aanbod slachtrunderen
Dat het vertrouwen beperkt is, verklaart waarom de prijzen niet zijn gestegen. Ingewijden in de markt blijven in verschillende regio's spreken van een laag aanbod aan slachtrunderen. Veehandelaren geven aan dat er om dit op te vangen nog altijd extra kalveren worden geslacht, die anders voor de export bestemd zouden zijn. Normaal gesproken zou dit samen met een grotere vraag leiden tot een stijging van de veeprijzen. Omdat die prijzen door een laag aanbod eerder dit jaar ondanks een zwakke vraag constant bleven, houden slachterijen voorlopig de poot stijf.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden