Droogte is niet alleen in Nederland een probleem aan het worden. Ook in Duitsland kunnen telers nog wel wat meer regen gebruiken dan er tot nu toe gevallen is deze maand. De droge winter en voorjaar zijn in de granen en het koolzaad terug te zien, schrijft de DRV. Desalniettemin houdt het verband de raming voor de komende graanoogst ongewijzigd. Droogte is ook in de VS een thema al zetten opmerkelijk genoeg de gewassen die voor een groot deel buiten de droogste gebieden worden geteeld de grootste stappen.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 hoger op €209,50 per ton. Op de CBoT sloot tarwe marginaal hoger met een plusje van 0,2% naar $5.29¼ per bushel. Maïs had de weg omhoog beter te pakken en sloot 1,1% hoger op $4.77¼ per bushel. De grootste stijger afgelopen handelssessie was echter soja met een plus van 1,2% naar $10.53 per bushel.
Het Deutscher Raiffeisenverband (DRV) Schat de Duitse graanoogst in op net geen 42 miljoen ton. Dat is 7% meer vergeleken met de oogst van vorig jaar maar ongewijzigd ten opzichte van de vorige prognose van de DRV. De koolzaadoogst wordt geraamd op 4 miljoen ton, een stijging van 10% ten opzichte van vorige seizoen. Bijna de helft van de Duitse graanoogst is wintertarwe en het areaal wintertarwe valt 12,3% groter uit dan in oogstjaar 2024. Zomertarwe en -gerst is er juist iets minder gezaaid volgens de cijfers van DRV. Die wijziging in areaal laten zich redelijk makkelijk verklaren door de natte winter en herfst van 2023/24 en de veel betere omstandigheden in 2024/25.
De granen staat weelderig groen en het koolzaad bloeit uitbundig, maar dat beeld een beetje misleidend volgens Guido Seedler, graanmarktexpert bij DRV. "Als je beter kijkt zijn de planten minder uitgestoeld en korter dan normaal." Dat heeft alles te maken met de droogte waar ook de Duitse boeren last van hebben. In grote delen van het land is sinds begin dit jaar maar de helft van de gemiddelde hoeveelheid regen gevallen. Maart was zelfs de droogste maand sinds de start van de metingen. De regen die in april viel was hard nodig voor de akkerbouwgewassen volgens Seedler. Meer water blijft wenselijk. "We hebben dringend meer regen nodig zodat de granen en het koolzaad hun daadwerkelijk opbrengst potentie kunnen halen." Of de opbrengstvoorspelling van DRV uitkomt, hangt dan ook vooral af van de regen die de komende weken en maanden gaat vallen, schrijft de organisatie.
Droge band over de VS
Droogte is en blijft ook de VS een belangrijk thema. In de nieuwste droogtemonitor is te zien dat het in een band midden over de VS nog steeds droog is. Laten dat nu net de staten waar de meeste tarwe wordt geteeld. Zo staat 49% van de zomertarwe in een droogtegebied en 33% van de wintertarwe. Maïs en soja, waarvan de belangrijkste teeltgebieden net wat meer richting het Oosten liggen, hebben minder problemen met een tekort aan vocht. Zo staat 26% van de maïs in een droogteregio en 21% van de soja.
Dat maïs en soja afgelopen handelssessie een stapje omhoog zetten, komt dan ook niet zo zeer door een weerpremie die wordt opgebouwd. Volgens analisten zijn er ondanks de spanningen op het gebied van handel tussen de VS en China inmiddels ook wat lichtpuntjes. Zo berichten Japanse media dat Japan meer soja uit de VS zou gaan importeren als onderdeel van een nieuw handelsakkoord tussen de twee. Zo bezien zijn er best nog wat potentiële afzetmarkten buiten China die nog ontwikkeld kunnen worden stellen verschillende experts.