In grote delen van Europa is het droog en dat is niet alleen maar negatief volgens de schrijvers van het Mars-bulletin. Zaaien en poten gaat dit voorjaar namelijk met gezwinde spoed. In de VS zette regen in de weerberichten de tarweprijs juist wat onder druk. Trump wist, voor de verandering, ook weer eens wat onrust te veroorzaken. Nu slaat de Amerikaanse president een wat meer gematigder toon aan.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,25 per ton op €208,75 per ton. Op de CBoT deden de granen een stapje terug. Tarwe was de grootste daler met 1,4% naar $5.28¼ per bushel. Maïs sloot 0,8% lager naar $4.72 per bushel. Soja sloot afgelopen handelssessie in de plus en steeg met 0,5% naar $10.40¼ per bushel.
Het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie, het JRC, is in de aprileditie van het Mars-bulletin gematigd optimistisch over de te verwachten graanopbrengst in de EU voor de oogst van 2025. De tarweopbrengst wordt door het JRC geraamd op 6,03 ton per hectare tegen 5,77 ton per hectare in het vijfjarig gemiddelde.
Wel zijn er zorgen over een neerslagtekort in een gebied dat loopt van Noord-Frankrijk tot aan Finland. Ook in het zuidoosten van Europa en Turkije zijn gebieden waar te weinig regen is gevallen. In delen van Spanje, Portugal en Italië zijn er juist regio's met een neerslag overschot. Vooral in Italië hebben de wintergranen schade oplopen door de overvloedige neerslag volgens het JRC.
De droogte in grote delen van Europa heeft niet alleen negatieve effecten volgens het JRC. Het zaaien van zomergerst is vlot gegaan. Ook met het zaaien van bieten en het poten van aardappelen hebben boeren in Europa flinke voortgang gemaakt. Wel waarschuwt het instituut dat als de droogte aanhoudt de gewassen moeilijk op gang zouden kunnen komen.
In de VS stond de tarweprijs afgelopen handelssessie juist onder druk door regen die daar voorspeld wordt. Voor vrijwel de hele tarwegordel in het midden van de VS komt er regen aan, zo voorzien de weersvoorspellers.
Spanning
Trump zou Trump niet zijn als hij niet voor wat reuring zorgt. De Wall Street Journal berichte namelijk dat Trump de extra heffing op producten uit China die nu op 145% staat mogelijk zou willen verlagen naar 50% tot 65% om de spanning met China te verlagen. Trump noemt de huidige tarieven hoog en verwacht niet dat de importtarieven heel lang zo hoog blijven. De importheffingen helemaal schrappen is echter ook niet aan de orde volgens de Amerikaanse president. Verder claimt Trump dat zijn regering in overleg is met China over de handel.
Ook de strijd tussen Trump en Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, is weer wat gesust. Trump gaf namelijk aan geen plannen te hebben om Powell te ontslaan. Daar hintte de president eerder op omdat hij vindt dat Powell de rente zou moeten verlagen om de Amerikaanse economie te stimuleren. Overigens loopt Powells termijn als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank over ruim een jaar af.
De wat meer gematigde toon van Trump heeft volgens analisten vooral invloed op soja. Amerikaanse akkerbouwers hebben overigens minder vertrouwen in het handelsbeleid. Voor soja zijn de Amerikanen voor een relatief groot deel afhankelijk van de export. Nu daar veel onzekerheid over is snijden boeren in hun soja-areaal. Verschillende analisten verwachten dat het soja-areaal voor de oogst van 2025 het kleinste in vijf jaar wordt. Een toch wel redelijk krimp in het areaal zou het wegvallen van China als afzetmarkt al voor een belangrijk deel kunnen compenseren, stellen enkele experts.