Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Europa importeert vooral kip voor de industrie

Vandaag 08:00 uur - Matthijs Bremer

De Europese Unie is netto duidelijk pluimveevleesexporteur. Toch importeert de EU ook aanzienlijke volumes. Het grootste deel van de importen zijn bestemd voor de industrie en komen van relatief ver, maar vers vlees wordt daarentegen juist uit nabijgelegen lanen geïmporteerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de Europese Unie een netto-exporteur van pluimveevlees is, blijven de lidstaten ook aanzienlijke hoeveelheden importeren. Jaarlijks voert de EU zo'n 2 miljoen ton uit, maar daarnaast wordt er ook circa 815.000 ton ingevoerd. Dat is het hoogste importvolume in vijf jaar tijd. Toch moet die piek worden genuanceerd: vóór 2019 lagen de importvolumes structureel nog boven dit niveau.

De grootste exporteur van kippenvlees naar de Europese Unie is Brazilië, dat net geen 223.500 ton leverde. Op de tweede plaats staat het Verenigd Koninkrijk met een exportvolume van 205.000 ton in 2024. Thailand volgt als derde met een export van 145.500 ton. Daarna komt Oekraïne, dat 162.500 ton naar de EU exporteerde. Dat is weliswaar fors minder dan in het jaar ervoor, toen het land nog 198.500 ton uitvoerde, maar wel 88,7% meer dan in 2021, het jaar vóór de oorlog uitbrak.

De Europese Unie importeert vooral pluimveevleesproducten die veelvuldig worden ingezet in de verwerkende industrie. Het gaat hierbij om ingevroren kippenvlees, maar ook om halffabricaten zoals bereid of gepekeld kippenvlees en kippenvet. Van de circa 815.000 ton kip die de EU in 2024 invoerde, bestond maar liefst 74% – ofwel ongeveer 603.000 ton – uit dit type industriële producten, inclusief de bevroren varianten.

Voedingsindustrie
Het voornaamste importproduct binnen de Europese pluimveevleeshandel is bereid kippenvlees. In 2024 voerde de EU ongeveer 210.000 ton van dit type product in. Het gaat hierbij onder andere om kip in kant-en-klare maaltijden, zoals diepvriesgerechten en producten als kipnuggets. Dat deze categorie bovenaan staat, is niet verrassend. Bereide kipproducten zijn relatief anoniem; de herkomst van de kip is meestal niet zichtbaar of vermeld op de verpakking, zeker als de producten lokaal verwerkt worden. Hierdoor voelen consumenten minder binding met het product, wat de acceptatie van import uit verre landen vergemakkelijkt.

De importen van verwerkte kipproducten van de Europese Unie komt hoofdzakelijk uit Thailand, dat in 2024 bijna 80.000 ton leverde. Opmerkelijk is dat China de tweede positie inneemt met een exportvolume van ruim 57.500 ton. Brazilië volgt als derde met meer dan 41.000 ton aan exporten naar de EU. Daarentegen blijven de volumes uit het Verenigd Koninkrijk en met name Oekraïne in deze productcategorie aanzienlijk lager.

Ook lokaal verwerkte producten zijn populair
Ook gepekeld kippenvlees vormt een belangrijke categorie binnen de industriële importen van de EU, met een totaal volume van circa 170.500 ton in 2024. Daarbij gaat het niet om producten in blik of pot, maar om kippenvlees dat met behulp van pekeltechniek houdbaar wordt gemaakt voor latere industriële verwerking. Deze techniek helpt eveneens om smaken langer te behouden tijdens verdere bewerking. Net als bij bereid kippenvlees geldt ook hier: het merendeel komt van ver. Zo importeerde de Europese Unie in 2024 ongeveer 110.500 ton gepekeld kippenvlees uit Brazilië en nog eens 60.000 ton uit Thailand.

Ingevroren kippenvlees vormt met circa 169.000 ton de vierde grootste importcategorie van de Europese Unie in 2024. Het overgrote deel van de ingevroren kipproducten is eveneens bestemd voor verwerking in de voedingsindustrie. Denk aan toepassing in kant-en-klare maaltijden of bewerkte producten, waarbij – net als bij andere industriële importen – de herkomst voor de consument nauwelijks zichtbaar is. Hoewel dit net onder andere industriële producten zoals bereid en gepekeld kippenvlees ligt, zijn de onderlinge verschillen relatief klein.

Binnen de categorie ingevroren kippenvlees springen twee herkomstlanden er duidelijk uit: Oekraïne en Brazilië. Sinds het uitbreken van de oorlog is de import uit Oekraïne fors gestegen. In 2024 importeerde de EU ruim 65.000 ton bevroren kippenvlees uit het land, een toename van 96,9% ten opzichte van de circa 33.000 ton voor de oorlog. Ook de import uit Brazilië groeide gestaag, met een stijging van 61,1%: van bijna 37.500 ton naar meer dan 60.000 ton in 2024.

Daartegenover staat een structurele daling van de importen uit het Verenigd Koninkrijk. In 2019 lag het volume nog op ongeveer 105.000 ton, maar sindsdien is de export naar de EU met 72,2% teruggevallen tot zo'n 29.500 ton. Deze daling hangt samen met de toenemende binnenlandse afhankelijkheid van pluimveevleesimporten in het VK zelf.

Vers kippenvlees van dichtbij
Daarnaast importeerde de Europese Unie in 2024 zo'n 179.500 ton vers kippenvlees. Dit type vlees is doorgaans bestemd voor directe verkoop aan de consument. De belangrijkste herkomstlanden voor deze categorie zijn het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne. Samen waren zij goed voor maar liefst 98,2% van alle importen van vers kippenvlees uit derde landen. Nabijheid is hier essentieel vanwege de beperkte houdbaarheid en logistieke vereisten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden