Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Boter blijft aan de prijs en tarwe zoekt vaste grond

12 Juni 2024 - Redactie Foodbusiness

Bakkerijgrondstoffen lijken het net als vorige week wat rustiger aan te doen. De tarwemarkt lijkt ook weer iets te stabiliseren, maar de stemming is wat veranderlijk. Op de suiker- en botermarkt was het afgelopen week wat rustiger, daar boterprijzen aan de prijs blijven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming op de tarwemarkt blijft wispelturig. De rally die we eind mei zagen is definitief voorbij. Ruim een week liet de Matif een daling zien. In de VS komt de tarweoogst op stoom en dat zorgt voor extra aanbod van telers die direct na de oogst willen verkopen. De tarwemarkt is wel wat aan het stabiliseren. In Europa en het Zwarte Zeegebied worden de verwachtingen voor een goede oogst getemperd. De lente verliep in een groot deel van Europa nat, koel en met weinig zon. Dat zijn bepaald geen ideale omstandigheden voor tarwe. Het Franse landbouwministerie verlaagde de opbrengstprognose voor wintergerst en koolzaad deze week. Wintergerst is doorgaans een goede indicator van wat tarwe gaat worden.

In het Zwarte Zeegebied is droogte het probleem. In Rostov, een belangrijke teeltregio in Rusland, is zelfs de noodtoestand uitgeroepen vanwege droogte. Dat moeten we volgens sommige analisten wel met een korreltje zout nemen. Door de noodtoestand uit te roepen kunnen telers namelijk een beroep doen op hun weersverzekering.

Mondiale suikertekort neemt toe
Suikernoteringen blijven onder druk staan, onder andere als gevolg van een zwakkere Braziliaanse real. Afgelopen maandag stond de Amerikaanse suikernotering op $410,72 per ton, het laagste punt sinds een week. Dat geldt ook voor de witte suikernotering van Londen, die deze week startte op een waarde van $544,20 per ton. Anderzijds werd de notering ondersteund, mede door de internationale suikerorganisatie ISO die haar verwachting over een wereldsuikertekort voor 2023/24 omhoog bijstelt en India die mogelijk zijn exportrestricties verlengt.

Boter en room stijgen nog in prijs, maar minder hard
De boter- en roomprijzen doen het na een aantal weken met nogal heftige prijsstijgingen iets rustiger aan. Voor beide producten blijven de prijzen nog oplopen, maar de curve is veel meer afgevlakt. Room blijft bij alles het product met de meeste stijging. De boterprijs had verder door kunnen stijgen, maar een nieuw botercontract van de Duitse supermarktketen Aldi zette een rem op de prijsstijging. Aldi heeft naar verluidt een contract afgesloten voor een prijs van €6.300 per ton, in kleinverpakking, en dat is behoorlijk onder de prijs op de spotmarkt. Het zal evenwel geen prijs zijn met een heel lange looptijd.  

Structureel gezien verandert er weinig aan de situatie op de botermarkt. Het aanbod is nog steeds krap en de voorraden zijn beperkt, maar nu de spotmarktprijzen zo hoog zijn, zullen fabrikanten toch eerder genegen zijn om extra boter en room te produceren. Dat de prijs van melkpoeder – als bijproduct van boter – relatief veel lager is, is ingecalculeerd en afgewogen. 
 
Vergeleken met boter en room zijn de prijzen voor eetbare olie relatief laag. Deze producten zijn lang niet altijd een alternatief, maar kunnen in sommige situaties toch een keuze zijn. Margarinefabrikanten zijn momenteel eigenlijk spekkoper en kunnen hun producten heel scherp aanbieden.  

{{dataviewSnapshot(46_1718182993)}} 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden