In het Midden-Oosten groeit de zogenaamde koffiecultuur al jaren. En dat biedt kansen, vindt de Vietnamese Minh Tien Group. "De markt daar is zeer lucratief." Het bedrijf, dat een van de grootste koffie-exporteurs van Vietnam is, is daarom van plan om over twee jaar uit te breiden naar de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit.
Minh Tien Group is een van de grote exporteurs van Vietnamese koffiebonen. De vaste klanten zijn te vinden in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan. Denk dan aan conglomeraten als Neuman, Marubeni en Mitsui. Inmiddels heeft de koffie-exporteur een nieuwe markt op het hoog: het Midden-Oosten, en dan specifiek de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. Het doel is om in 2023 actief te zijn in deze twee landen. "Wij zijn ervan overtuigd dat het Midden-Oosten, met de groeiende koffiecultuur, een zeer lucratieve markt is", stelt Nguyen Thi Hong Minh, voorzitter van het Vietnamese bedrijf.
Die gedachte ondersteunt het bedrijf met cijfers. "De Verenigde Arabische Emiraten importeerden twee jaar geleden bijna 22% meer koffie dan nog een jaar eerder", aldus Nguyen. In heel het Midden-Oosten kwam de groei uit op zo'n 5%. "Aangezien de Verenigde Arabische Emiraten een knooppunt in het Midden-Oosten zijn, kan toetreding tot deze markt ons helpen bij de uitbreiding naar omliggende landen." Koeweit staat daarbij bovenaan de lijst. Hoewel dit een aanzienlijk kleinere markt is, blijken consumenten ruimdenkend te zijn als het gaat om Vietnamese koffieproductie. "Zo is ijskoffie met bonen uit Vietnam een populaire keuze in het land", aldus Nguyen.
Gesloten productiecyclus
Een van de onderdelen van Mien Tien Group die aanslaat in het Midden-Oosten is de 'gesloten productiecyclus'. Dit betekent dat elk bijproduct, in iedere fase van de productie, een nieuwe bestemming krijgt en/of wordt gerecycled tot een grondstof dat in de productie van andere producten weer kan worden gebruikt. "Zo maximaleren we de waarde van de koffieboom." Een voorbeeld is het feit dat de schillen van de groene koffiebonen met de hand worden verwijderd en gevriesdroogd worden tot thee.
In de verwerking blijft ook zogenaamd 'perkament' achter. Die reststroom wordt gecombineerd met maïs, zoete aardappel, cassavezetmeel, rijstschillen en bioplastics (PLA, PBAT en PVA). Zodoende ontstaat een 100% volledig biologisch afbreekbare verpakking. "Deze 'Namigo'-verpakkingen kunnen binnen zes tot twaalf maanden, onder composteringsomstandigheden, worden afgebroken tot water en CO2", aldus Nguyen. Soms worden reststromen ook gebruikt om organische meststoffen van te produceren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.